Ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat 22 de localităţi din şase judeţe ale ţării, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării, beciuri şi curţi. Peste 3.200 de pompieri au fost angrenaţi în misiunile de ajutorare a populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 3.200 de pompieri militari din zonele aflate sub incidenţa atenţionărilor hidrometeorologice au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Ploile abundente, scurgerile de pe versanţi şi viiturile rapide au produs efecte în judeţele Bistriţa-Năsăud, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Teleorman, fiind afectate 22 de localităţi.

Misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 73 de subsoluri şi beciuri, 30 de gospodării, 17 case şi 4 obiective sociale. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetăţenilor.

”De asemenea, din cauza existenţei riscului de revărsare a râului Luţ, pentru protecţia populaţiei şi a locuinţelor din localitatea Voivodeni (judeţul Mureş), salvatorii şi autorităţile locale au acţionat pentru ridicarea unui dig de protecţie din saci de nisip. La acest moment, nu sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari monitorizează situaţia şi, în caz de nevoie, vor aplica măsurile imediate”, a transmis, vineri, IGSU.

Sursa citată a precizat că pompierii militari vor rămâne pregătiţi să intervină, având în vedere avertizările hidrologice cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe judeţe ale ţării, precum şi informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul naţional care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până duminică dimineaţă.

IGSU a transmis şi câteva recomandări pentru populaţie, respectiv să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

”De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112. În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, a transmis IGSU.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.