Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au terminat de judecat dosarul în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei au fost acuzaţi de cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false, sentinţa urmând a fi anunţată în 4 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ultimul termen de judecată al dosarului "Case pentru generali", anchetatorii au susţinut, în faţa instanţei supreme, că modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa şi calităţile inculpaţilor impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate.

Procurorul DNA a declarat, luni, în faţa completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că, în motivarea achitării, instanţa de fond a arătat că garsoniera lui Corneliu Dobriţoiu nu fusese în fondul locativ al armatei.

La rândul ei, Floarea Şerban ar fi primit ilegal casa pentru că deţinea alte două locuinţe în Bucureşti plus cea de serviciu, iar legea arată că nu poate fi cumpărată locuinţa de serviciu atâta vreme cât deţii şi altă casă în oraşul în care se ţi se dă locuinţa de serviciu.

“Pedepsele lui Dobriţoiu şi ale celorlalţi inculpaţi sunt mici. Instanţa a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaţilor. Aceste aspecte nu îndreptăţeau instanţa să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente fireşti în calitatea lor de militari, de asta sunt răsplătiţi prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanţe atenuante. Majoraţi pedepsele cu mult peste cuantumul minim! Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa şi calităţile inculpaţilor impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate”, a susţinut procurorul în faţa celor cinci judecători de la ICCJ.

El a mai arătat că, în cazul acuzaţiilor de fals intelectual la adresa lui Corneliu Dobriţoiu şi Sergiu Medar, solicită constatarea intervenirii prescripţiei speciale, fiind depăşit termenul de zece ani.

Avocata lui Sergiu Medar, Floarea Şerban şi Constantin Năstase a spus că DNA ar fi susţinut în mod nedrept că inculpaţii au încercat mereu inducerea în eroare a procurorului de caz şi zădărnicirea aflării adevărului.

“Depunem înscrisuri ce dovedesc că rezultatele şi funcţiile deţinute (de inculpaţi, n.r.) în cadrul NATO şi felul în care a fost privită armata română de către NATO, toate acestea fac posibilă reţinerea lor ca circumstanţe atenuante. Sergiu Medar a fost decorat de preşedintele Statelor Unite în grad de cavaler. Nu înţelegem de ce s-a invocat de DNA că inculpaţii au încercat sistematic inducerea în eroare a organelor de cercetare. Nu se precizează şi este inexactă şi nedreaptă referirea Parchetului. Respingeţi apelul DNA şi reţineţi decizia instanţei de fond. Probele dosarului confirmă că în cauză nu există o faptă penală descrisă de legiuitor”, a declarat apărătorul celor trei. 

Avocatul lui Corneliu Dobriţoiu a arătat că probele fizice depuse de procurorii DNA, respectiv cele două contracte ale acestuia, au stat iniţial la baza a patru acuzaţii juridice. Pentru două dintre fapte, instanţa de fond a constatat intervenirea prescripţiei speciale, respectiv pentru faptele de fals intelectual şi fals în acte.

“Vă solicităm să constataţi că există autoritate de lucru judecat şi vă solicităm achitarea acestuia şi pentru celelalte două fapte. Decizia instanţei de fond este netemeinică. Garsoniera din strada Răcari nu era din fondul MApN, ci era cumpărată de la Titan SĂ. Faptul că Dobriţoiu cumpărase iniţial această garsonieră nu exclude posibilitatea achiziţionării unui apartament de la MApN, din cauza suprafeţei foarte mici, dar şi a numărului de camere raportat la membrii familiei acestuia”, a precizat apărătorul fosului ministru al Apărării.

Avocatul lui Corneliu Dobriţoiu s-a referit şi la a doua acuzaţie, anume că soţia fostului ministru deţinea o locuinţă de vacanţă, iar din această cauză el nu ar fi avut dreptul să cumpere o altă locuinţă de la MApN.

“În drept nu sunt permise astfel de analogii. Legat de fapta de abuz în serviciu nu sunt arătate în cauză atribuţiile Comisiei. Admiteţi apelul şi dispuneţi achitarea lui Corneliu Dobriţoiu în cazul celor două infracţiuni pentru care instanţa de fond a dispus condamnarea”, a susţinut avocatul fostului ministru al Apărării.

În ultimul cuvânt, inculpaţii au spus că se consideră nevinovaţi şi au cerut celor cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună achitarea lor.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei au fost trimişi în judecată, în septembrie 2013, în dosarul privind cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false. 

În martie 2015, Dobriţoiu a fost condamnat,  de ICCJ, la un an de închisoare cu suspendare, Francisc Radici şi Constantin Năstase au primit câte o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, în dosarul "Case pentru generali".

Pedepse au fost dispuse şi pentru ceilalţi inculpaţi: Gheorghe Rotaru, Gheorghe Gonciaruc şi Mihaela Matei - un an şi şase luni cu suspendare, Ionel Vizitiu şi Sergiu Medar - un an cu suspendare, Corneliu Duţă - un an şi două luni cu suspendare. 

De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Duţă - 280.934 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Năstase - 230.040 lei, Floarea Şerban - 140.586 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Corneliu Dobriţoiu - 15.846 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei şi Sergiu Medar - 8.286 lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.