Opt kilometri de garduri de protecţie vor fi montate la Iaşi, în centrul oraşului, pentru vizita Papei Francisc, toate forţele de ordine din judeţul Iaşi urmând a fi mobilizate pentru acest eveniment. Vor fi pregătite 100.000 de sticle de apă şi 30.000 de pelerine de ploaie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul de presă al Primăriei Iaşi a anunţat, marţi, că municipalitatea a închiriat 2.500 de garduri metalice, prin procedură de achiziţie publică, iar în timpul vizitei la Iaşi a Papei Francisc vor fi montaţi opt kilometri de gard metalic.

Totodată,  primăria a cumpărat 90.000 de sticle de apă de 0,5 litri şi a primit încă în jur de 10.000 cu titlu de sponsorizare. Acestea vor fi împărţite la punctele de prim ajutor şi informare.

De asemenea, o firmă privată a pregătit 30.000 de pelerine de ploaie pentru orice eventualitate.

Echipele municipalităţii vor monta 300 de toalete ecologice şi 30 pentru persoane cu dizabilităţi, care vor fi amplasate în zonele evenimentului, la locurile de parcare/ transfer şi pe trasee.

Mai multe străzile din centrul Iaşiului vor fi sâmbătă închise circulaţiei.

Municipalitatea a comandat 100 de indicatoare rutiere speciale către Palatul Culturii, iar oraşul va fi ornat cu 5.000 de steaguri de patru tipuri: Municipiul Iaşi, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, România şi Vatican.
O altă măsură organizatorică include amenajarea unei zone de camping la marginea Iaşului. Parcarea autovehiculelor pelerinilor se va face în parcările supermarket-urilor Metro, Carrefour Era şi Kaufland (şoseaua Păcurari şi strada Theodor Râşcanu nr. 6A). 

Transbordarea pelerinilor din zona Metro, Carrefour Era şi Kaufland - şoseaua Păcurari către locul evenimentului se va face cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Iaşi.

Conducerea Primăriei face apel la ieşenii care locuiesc în blocurile din zona Pieţei Palatului Culturii, pietonalului Ştefan cel Mare şi străzilor A. Panu şi C. Negri să evite să stea în balcoane şi să ţină ferestrele închise pe 1 iunie, în intervalul orar 17.00 – 19.00.

Pelerinii înscrişi, din ţară şi din afară, vor sosi la Iaşi cu trenul, cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Fiecare comunitate/parohie va avea un responsabil general de grup, dar şi câte un responsabil pentru fiecare autocar / microbuz / tren.

Având în vedere că majoritatea autovehiculelor mici (aproximativ 4.000) vor veni dinspre Roman / Bacău, parcarea acestora se va face în zona centrului comercial Carrefour ERA: maşinile vor fi direcţionate spre locul de pe traseul: venind dinspre Roman, la sensul giratoriu de după Metro se virează pe prima stradă la dreapta, se continuă pe centura Iaşului, direcţia Uricani şi se va ajunge în preajma centrului comercial Carrefour ERA. Pe traseu vor fi indicatoare şi voluntari care vor direcţiona şoferii spre parcarea special amenajată lângă Carrefour ERA. De aici, pelerinii vor fi transportaţi cu mijloacele de transport în comun ale municipalităţii până la Palatul Culturii.

În în preajma scenei din faţa Palatului Culturii, vor fi şapte sectoare în care se vor afla pelerinii, acestea fiind dotate cu puncte de prim ajutor, grupuri sanitare şi voluntari. La acestea se adaugă o zonă VIP, dedicată invitaţilor speciali ai Primăriei şi ai Episcopiei.

O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.
Municipalitatea a comandat 61.500 de bilete de acces, din care 50.500 pentru zonele 1 - 6 din faţa Palatului Culturii, 1.000 pentru zona VIP şi 10.000 pentru zona 7 de pe str. A. Panu, unde accesul se face pe bază de rezervare online.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, sâmbătă sunt puse la dispoziţia lor două trenuri: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) - Bacău - Roman - Iaşi (ora 12.13) şi retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relaţia Roman (10.45) - Paşcani - Iaşi (13.31) şi retur (de la ora 20.22). De la gara din Iaşi pelerinii se vor deplasa pe jos până la porţile de intrare în zona specificată pe bilet, conform infograficului zonei de acces.

Scena de pe care Papa Francisc va rost un discurs va fi amplasată în faţa statuii lui Ştefan cel Mare din Piaţa Palatului Culturii. Ansamblul scenic va avea o lăţime de circa 50 de metri, cu o deschidere de 18 metri şi o adâncime de 9 metri.

În centrul său se va afla Sfântul Părinte, împreună cu invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului „Să mergem împreună”. În faţa scenei vor fi scaunele pe care vor sta parte dintre invitaţi. Scena va contura profilul Palatului Culturii, fiind concepută de arhitectul ieşean Mihai Codreanu.

Scena va fi dotată cu două ecrane din module led, fiecare cu dimensiunea de 6 x 4 metri.

Pentru public vor fi disponibile încă nouă ecrane din module led pentru exterior în următoarele zone: unul în curtea Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, două pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, trei pe str. Anastasie Panu şi trei pe str. Palat. Fiecare ecran va avea dimensiunea de 4 x 3 metri şi va fi prevăzut cu sistem audio pentru manifestări în aer liber pentru aproximativ 5.000 de spectatori, procesor de imagine şi laptop.
În cartiere vor fi montate alte şase ecrane din module led de 4 x 3 metri în următoarele zone: Piaţa Unirii, Parcul Copou, Grădina Palas, Alexandru cel Bun, Nicolina şi Tătăraşi, pe amplasamente ce vor fi stabilite ulterior.

Papa Francisc este aşteptat la Iaşi în după – amiaza zilei de 1 iunie, urmând să participe la două evenimente: vizita la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” programată la ora 17.25, urmată apoi de „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”, la care se adaugă un discurs ţinut în Piaţa Palatului Culturii. Vizita Sfântului Părinte la Iaşi se va încheia în jurul orei 19.00.

Ulterior Primăria Municipiului Iaşi va organiza un concert cu Gheorghe Zamfir, iar la final o recepţie oficiale la Palatul Culturii.

Înainte de sosirea Papei Francisc în Iaşi, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe ecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii mai multe filmuleţe despre Papa Francisc şi despre comunitatea catolică din Moldova. De la ora 16.00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.