Consiliul Judeţean Iaşi şi Direcţia pentru Protecţia Copilului au solicitat o nouă licenţă provizorie pentru centrul de servicii sociale ”Ion Holban” din Iaşi, astfel încât cei 62 de copii cu dizabilităţi să poată rămâne în această unitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Decizia solicitării unei noi autorizaţii vine după ce autorităţile au retras licenţa de funcţionare acestui centru din cauza condiţiilor improprii.
“AJPIS ne-a solicitat să implementăm până la finalul lunii iulie planul de urgenţă la Centrul de Servicii Sociale ‘’Ion Holban”, dar, în acelaşi timp, avem obligaţia să căutăm soluţii pentru ca acestor copii să le fie bine. Iar legea 272 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului spune foarte clar că orice act juridic emis sau, după caz, încheiat în acest domeniu se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului. Iar interesul copiilor de la “Ion Holban” este să nu plece de acolo până la finalizarea construirii căsuţelor de tip familial de către HHC România“, a declarat joi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Dangă.
El susţine că un astfel de centru în care beneficiarii sunt minori nu poate fi închis ca un magazin şi că din acest motiv Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi a transmis către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie o nouă solicitare de emitere a unei licenţe provizorii. 
“Există posibilitatea ca această licenţă provizorie să fie emisă de Autoritate până la 30 iulie, astfel încât să ne asigurăm că interesul superior al copilului va fi respectat şi beneficiarii vor putea rămâne în centru’’, a declarat Marius Dangă.
Şefii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi afirmă că în cazul în care nu va fi emisă o licenţă provizorie pentru funcţionarea Centrului de Servicii Sociale “Ion Holban”, există un plan de rezervă care implică mutarea celor 62 de copii. 
Astfel, 41 dintre copii vor pleca în servicii rezidenţiale licenţiate, şapte vor fi preluaţi în asistenţă maternală, doi în plasament familial, iar cei care împlinesc 18 ani vor fi reintegraţi socio-profesional.
Prefectul Bogdan Cojocaru, totodată lider al PSD Iaşi, a declarat, sâmbătă 15 iulie, într-o conferinţă de presă, că la Centrul de zi ”Ion Holban” din Iaşi, unde locuiesc 62 de copii cu nevoi speciale, nu există licenţă de funcţionare din 30 iunie, autorităţile luând decizia de nu a mai prelungi licenţa din cauza condiţiilor improprii în care locuiesc copiii. 
Cojocaru a susţinut că lipsa licenţei de funcţionare a fost descoperită în timpul controlului făcut în ultimele zile de instituţiile de specialitate la Centrele de protecţie socială pentru bătrâni şi copii. 
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, membru PNL, îl acuză pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, că amestecă funcţia administrativă cu cea politică.
Costel Alexe a precizat că prefectul Bogdan Cojocaru face politică zi şi noapte, el precizând că aşa se întâmplă ”când pui politruci în funcţii de demnitate publică”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.