Bugetul judeţului Iaşi, care prevede venituri de 1,2 miliarde de lei, a fost adoptat, marţi, în plenul Consiliului Judeţean, după o şedinţă tensionată, în favoarea proiectului votând reprezentanţii PNL şi PMP, în timp ce USR s-a împotrivit, iar PSD nu a votat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul Consiliului Judeţean a adoptat, marţi, bugetul general al judeţului Iaşi pe 2022, care prevede venituri de 1,2 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,4 miliarde de lei.

Consiliul Judeţean va aloca anul acesta 303,95 de milioane de lei pentru Dezvoltare. În ceea ce priveşte investiţiile, 100 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru continuarea lucrărilor pe axa rutieră strategică 1 Iaşi – Suceava.

Din suma alocată pentru Sănătate, vor fi finanţate cele trei mari proiecte medicale pentru judeţul Iaşi, care presupun construirea de la zero a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii şi a Centrului Regional pentru Tratamentul  Infertilităţii.

De asemenea, suma de 26 de milioane de lei a fost prevăzută pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul pentru Copii "Sfânta Maria". Tot la Spitalul de Copii au fost alocaţi 12,4 milioane lei pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe.

Conducerea CJ Iaşi susţine că o prioritate o reprezintă şi finanţarea construirii a şapte parcuri industriale în judeţ, la Leţcani, Holboca, Răducăneni, Paşcani, Deleni, Podu Iloaiei şi Dumeşti.

În domeniul cultural, un milion de lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT şi tot un milion lei pentru Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr FITPTI.

O premieră pentru bugetul judeţului Iaşi în acest an este reprezentată de includerea unei sume de 1 milion de lei pentru susţinerea proiectelor comune cu Republica Moldova şi Ucraina.

"Avem anul acesta un buget prin care asigurăm fondurile necesare atât pentru secţiunea de investiţii, cât şi pentru funcţionarea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor din subordine. Am făcut toate eforturile pentru a ne asigura că resursele pe care le avem la dispoziţie sunt distribuite cât mai eficient pentru a prioritiza proiectele urgente şi pentru a susţine, în acelaşi timp, dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate. Din fericire, am reuşit să aprobăm bugetul mult mai devreme decât anul trecut, astfel că putem începe mai repede implementarea proiectelor. Vom investi cu folos banii judeţului şi vom căuta, în acelaşi timp, să atragem cât mai multe fonduri europene şi de la Guvernul României, astfel încât să putem schimba în bine comunităţile noastre", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe .

Şedinţa de CJ a fost tensionată. În favoarea proiectului de buget au votat consilierii PNL şi PMP, în timp ce reprezentanţii USR au votat împotrivă, iar cei ai PSD nu au participat la vot.

Liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, a declarat că bugetul judeţului Iaşi este unul politic şi nu unul administrativ.

"Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean aplică se pare politica racului, un pas înainte şi doi înapoi, în ceea ce priveşte investiţiile şi condamnă judeţul la subdezvoltare. După ce administraţia social-democrată a votat în 2020 un buget record pentru investiţii, 512 milioane de lei, în acest an, liberalii au votat pentru investiţii numai 271 milioane de lei, adică aproximativ jumătate faţă de acum doi ani. Nici anul trecut lucrurile nu au excelat, investiţiile nefiind o prioritate pentru administraţia liberală, bugetul fiind cu 100 milioane de lei mai mic comparativ cu 2020", a declarat Cristian Stanciu.

Cu o zi în urmă, reprezentanţii USR din Consiliul Judeţean au cerut demisia şefului CJ Iaşi, Costel Alexe, motivând că "bugetul Consiliului Judeţean Iaşi arată incapacitatea şi incompetenţa preşedintelui Costel Alexe şi echipei sale de rude şi apropiaţi de la conducerea instituţiei".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.