Biroul de arhitectură UNStudio a câştigat concursul de arhitectură de la Iaşi, organizat de compania IULIUS pentru realizarea unui complex rezidenţial în imediata apropiere a Palatului Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câştigătorul a fost anunţat joi după-amiază, la finalul unei conferinţe de arhitectură, care a durat şapte ore şi în cadrul căreia patru case de arhitectură renumite din lume şi-au prezentat soluţiile în faţa publicului.

Soluţia finală a fost aleasă de un juriu format din istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu, specializaţi în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană şi valorificarea spaţiului public.

La concurs au mai participat birourile de arhitectură Foster+Parteners, MVRVD şi Zaha Hadid Architects.

Ansamblul arhitectural proiectat de UNStudio, în cadrul concursului internaţional de la Iaşi, organizat de compania IULIUS, a fost desemnat de un juriu de specialişti drept soluţia câştigătoare pentru o viitoare dezvoltare în zona centrală a Iaşului.

Membrii juriului au caracterizat acest proiect drept "răspunsul cel mai complet şi echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului".

"Am aşteptat cu entuziasm răspunsul oferit de cei patru participanţi în concurs, ştiind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate şi am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroşi că am reuşit desemnarea unui proiect câştigător care poate reseta relaţia dintre arhitectura contemporană şi cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, şi la nivel naţional", a declarat preşedintele juriului, arhitectul Şerban Ţigănaş.

Proiectul câştigător a fost gândit de arhitecţii UNStudio din Amsterdam şi este dezvoltat pe principiul "construind în jurul orizontului".

În motivaţia deciziei, juriul a explicat că "soluţia volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaţionare cu orizontul oraşului, care este în acelaşi timp şi o amplificare a platoului pieţei Palatului Culturii".

"Sunt fără cuvinte. Am sperat să câştigăm, dar nu ne-am aşteptat, pentru că toate birourile au făcut proiecte uimitoare. Suntem foarte încântaţi, dar şi curioşi, pentru că este un proiect foarte dificil. Asta ne aduce entuziam, dar ne şi responsabilizează, pentru că va trebuie să gestionăm toate provocările. Dar, la final, cred că va fi un demers foarte satisfăcător", a spus Stella Nikolakaki, Senior Architect and Project Manager UNStudio.

Organizator al concursului este compania IULIUS, care şi-a propus să dezvolte un proiect fundamentat pe viziunea locuitorilor oraşului.

"Acum trei ani de zile, când am pornit la acest drum, grupul IULIUS a promis să atragă cele mai bune companii de arhitectură din lume într-un concurs din care să rezulte o propunere într-o zonă care pentru ieşeni înseamnă foarte mult. Iar o zonă de o asemenea complexitate şi valoare istorică ne-a determinat să ţintim spre specialişti din domeniu din topurile mondiale. Am fost impresionaţi de toate proiectele participante în concurs şi credem că fiecare dintre ele a venit cu o viziune valoroasă. Sperăm ca ieşenii să fie mândri de viitorul proiect, finalizarea concursului fiind o primă etapă. De acum urmează parcursul firesc al unei dezvoltări, de avizare, autorizare şi consultare publică, care să conducă la proiectul final", a spus Raluca Munteanu, director dezvoltare IULIUS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.