Aproximativ 20.000 de credincioşi s-au închinat, joi, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în cursul serii fiind aduse din Grecia şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Pe tot parcursul zilei de joi, rândul de pelerini a măsurat peste doi kilometri, iar în total 36 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, pe fondul oboselii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit autorităţilor, în prima zi de pelerinaj, până la ora 21.00, trecuseră pe la racla aşezată în curtea catedralei aproximativ 20.000 de persoane. Alte câteva mii de persoane aşteaptă la rând pe străzile din jurul lăcaşului de cult.

În cursul serii de joi au ajuns la Iaşi, cu avionul, moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse din Katerini, Grecia.

După o slujbă care a avut loc în interiorul Catedralei, moaştele din Grecia au fost aşezate lângă moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în curtea bisericii.

FOTO - Doxologia
FOTO - Doxologia

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane joi dimineaţă, într-o procesiune la care au asistat câteva mii de credincioşi. Racla a fost purtată pe umeri de către preoţi, fiind necesară intervenţia jandarmilor, întrucât oamenii prezenţi în catedrală s-au îmbulzit pentru a atinge sfintele moaşte.

Oamenii s-au aşezat la rând încă din noaptea de miercuri spre joi în jurul catedralei. La Iaşi, au ajuns şi 7.000 de oameni din localitatea Voluntari, îmbarcaţi în 140 de autocare, puse la dispoziţie de primăria din localitate.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ajungă la Iaşi în următoarele zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva. Mai multe străzi din centrul oraşului sunt închise circulaţiei.

Foto - Doxologia
Foto - Doxologia

Sfânta Liturghie este programată duminică, 14 octombrie, şi se va desfăşura pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.