Peste 1.500 de persoane au asistat, duminică, la Şumuleu-Ciuc, în judeţul Harghita, la o procesiune organizată de Floriile catolice, aceasta incluzând punerea în scenă a intrării lui Iisus în Ierusalim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Credincioşii romano-catolici şi reformaţi sărbătoresc, duminică, Floriile, iar Biserica Franciscană de la Şumuleu-Ciuc, judeţul Harghita, a organizat, pentru a douăzecea oară, o punere în scenă a intrării lui Iisus în Ierusalim, dar şi a răstignirii.

Peste 50 de actori profesionişti şi amatori au întruchipat personajele. Astfel, cel care l-a interpretat pe Iisus a venit călare pe un măgar, însoţit de ucenici, iar credincioşii l-au întâmpinat strigând "Osana, fiul lui David!" şi fluturând crenguţe de mâţişori.

Din alai au făcut parte personaje precum Pilat din Pont şi soldaţi romani. După ce ramurile înmugurite au fost sfinţite, în faţa bisericii, procesiunea a continuat cu "Drumul Crucii" şi răstignirea.

La scene au asistat peste 1.500 de credincioşi de toate vârstele.

"Am venit special cu copiii, să vadă cum a fost, cât a pătimit Iisus pentru noi. A fost atât de real, de emoţionant, că eu am plâns", a spus Szőke Maria din Miercurea Ciuc, care a luat parte la eveniment.

Sfânta Liturghie, care a urmat, a fost oficiată de părintele Urbán Erik, directorul Bisericii Franciscane de la Şumuleu-Ciuc.

 

"Pentru Biserica Catolică, anul acesta este Jubileul Milostivirii, este un an sfânt, al iertării şi al reconcilierii. Papa Francisc a spus că lumea de astăzi are nevoie de compasiune, de aceea trebuie să fim milostivi ca Dumnezeu, să fim îndurători cu noi înşine, dar şi cu ceilalţi, să fim mai răbdători, mai toleranţi şi mai sensibili la nevoile semenilor noştri. Chiar şi moto-ul acestui an: «Fiţi milostivi precum Tatăl vostru este milostiv», luat din Evanghelia după Sfântul Luca, ne îndeamnă la lucruri bune, la cumpătare şi la îndurare", a declarat, pentru News.ro, părintele Urbán Erik.

Pentru catolici, Duminica Floriilor este o sărbătoare foarte importantă, care marchează debutul Săptămânii Patimilor, ultima a postului Paştelui, în care se pregătesc să întâmpine Învierea lui Iisus Christos.

Crenguţele sfinţite de Florii vor fi păstrate în casele şi gospodăriile credincioşilor.

 

"Le pun într-o vază şi le ţin în casă, pentru a proteja familia de nenorociri. Foarte important este că nu ai voie să le arunci la gunoi, pentru că sunt sfinţite. Trebuie neapărat arse într-o sobă, ca fumul să se ridice la Dumnezeu", a spus Gálfi Krisztina, o femeie care a participat la procesiune.

Bíró Gyöngyi, din Şumuleu, a explicat că ea obişnuieşte să pună o parte dintre mâţişorii sfinţiţi în grajd, "ca să apere animalele de boli şi staulul de stihiile naturii", iar restul ramurilor în casă, împodobindu-le cu ouă încondeiate chiar de ea.

Anul acesta, credincioşii catolici sărbătoresc Paştele în 27 martie, cu cinci săptămâni mai devreme decât cei ortodocşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.