Executivul va avea, marţi, şedinţă în format online, pentru a rediscuta proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, precum şi pentru modificarea art.155, alin.(1), litera i din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru prorogarea unui termen. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că această OUG va fi rediscutată pentru ca şi bolnavii cronici să fie scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre faptul că în ordonanţa adoptată de Guvern nu sunt incluşi şi cei cu boli cronice, premieurl Marcel Ciolacu a răspuns, luni: „Ba da, urmează (..). Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”.

Şeful Executivului a menţionat că pentru bolnavi cronici, pentru mame, pentru copii bolnavi, cheltuielile sunt mai mari.

„Eu ştiu că aspirina este pe lista de compensate. Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde de an concedii medicale, nu o să o fac. Şi o să o pun cu toate riscurile, pentru că nu mi se pare corect ca unii să muncească (...) şi să găsim soluţii să stăm acasă şi să câştigăm şi mai mult decât cei care muncesc. Mi se pare o aberaţie”, a explicat Ciolacu.

Astfel, Guvernul va completa dispoziţiile art. 155 alin. (1) lit i din Legea nr. 227/2015 în sensul în care au fost avute în vedere categoriile de persoane care suferă de anumite afecţiuni grave, pentru care legiuitorul a instituit norme speciale pentru acordarea concediilor medicale, inclusiv în ceea ce priveşte durata acestora, precum şi situaţiile care presupun urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol.

„Prin adresa nr. VH2364/08.04.2024, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat că indemnizaţiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care suferă de afecţiuni grave, respectiv boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC sau afecţiuni cardiovasculare, persoanele cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale trebuie să fie scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, fiind necesară modificarea dispoziţiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015, după cum urmează:

«i) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia indemnizaţiilor aferente concediilor medicale pentru afecţiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din acelaşi act normativ, precum şi a celor acordate pentru urgenţele medico-chirurgicale;».

Completarea dispoziţiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 de mai sus are în vedere categoriile de persoane care suferă de anumite afecţiuni grave, pentru care legiuitorul a instituit norme speciale pentru acordarea concediilor medicale, inclusiv în ceea ce priveşte durata acestora, precum şi situaţiile care presupun urgenţe medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol.

Totodată, această reformulare are în vedere şi faptul că prin modificarea iniţială ar fi fost scutită de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar persoana care îngrijeşte pacientul oncologic, în detrimentul pacientului oncologic care în continuare ar rămâne obligat la plata acestei contribuţii.

Prin aceeaşi adresă, a fost justificată necesitatea introducerii unei norme tranzitorii pentru aplicare scutirii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în aceste situaţii, având în vedere că prin noua reglementare urmează să fie afectate raporturi sau situaţii juridice născute sub vechea reglementare care nu şi-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, cu următorul cuprins: «Dispoziţiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică şi pentru indemnizaţiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Prin urmare, conform proiectului de OUG, la articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, litera i) este modificată şi va avea următorul cuprins: „i) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia indemnizaţiilor aferente concediilor medicale pentru afecţiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din acelaşi act normativ, precum şi a celor acordate pentru urgenţele medico-chirurgicale;”.

Executivul a aprobat, joia trecută, în ata de 4 aprilie, ordonanţa de urgenţă care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.