Guvernul a discutat joi în şedinţă trei note de informare, una care vizează calendarul procedurilor realizate de autorităţile române pentru rambursarea din fonduri europene a unei părţi din finanţarea necesară pentru măsura de sprijin destinată persoanelor vulnerabile, calendarul demersurilor pe care autorităţile le-au făcut pentru decontarea din fonduri europene a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie şi stadiul lansării apelurilor de proiecte în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în cadrul programului Incluziune şi Demnitate Socială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Cărbunaru a afirmat că Guvernul a discutat în legătură cu trei note de informare, iar prima vizează calendarul procedurilor realizate de autorităţile române pentru rambursarea din fonduri europene a unei părţi din finanţarea necesară pentru măsura de sprijin destinată persoanelor vulnerabile.

”Mă refer la acordarea sumei de 250 de lei o dată la două luni, sub formă de tichete sociale pe suport electronic, pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau asigurarea unei mese calde. Este parte a pachetului guvernamental "Sprijin pentru România", care a fost configurat la nivelul coaliţiei de guvernare şi această măsură se aplică din perioada 1 iunie 2022 până în 31 decembrie 2023 cu o finanţare de 6,2 miliarde lei, din care jumătate din sumă este asigurată din fonduri europene”, a spus Cărbunaru.

El a arătat că practic, prin nota de informare pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat-o în guvern, au fost arătaţi paşi necesari şi termene de realizare pentru ca decontarea să aibă loc, atât din Programul POAD 2014-2020, cât şi din Programul PoIDS 2021-2027, pentru suma de 3,1 miliarde lei.

”Cel de-al doilea document pe care aş fi vrut să vi-l menţionez este legat de calendarul demersurilor pe care autorităţile le-au făcut pentru decontarea din fonduri europene a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, după ce a avut loc modificarea şi completarea acestuia de către Comisia Europeană. În privinţa regulamentelor aplicabile, astfel, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum gospodărie vulnerabilă, în două tranşe”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cărbunaru a menţionat că acest ajutor, de care mulţi români deja beneficiază, este utilizat pentru plata unor servicii precum: electricitate, gaz, energie termică în sistemul centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi sau alte materiale de încălzire. ”Pentru a beneficia de acest sprijin, venitul net pentru fiecare coabitant în fiecare loc de consum nu trebuie să fie mai mare de 2.000 de lei pe lună. Sunt peste 4 milioane de beneficiari de carduri de energie, cu un buget total alocat acestui program de 2,8 miliarde lei. Ca urmare a acestor modificări, autoritatea de management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a iniţiat modificarea programului care vizează crearea unei noi axe prioritare, astfel încât să poată avea loc decontarea din Fondul Social European a sprijinului aferent categoriilor de persoane vulnerabile care au nevoie de compensarea preţului la energie”, a spus el.

Cărbunaru a afirmat că după aprobarea de către serviciile Comisiei Europene a modificării acestui program operaţional, Autoritatea de Management va lansa apeluri pentru a deconta sprijinul acordat acestor categorii de persoane pentru compensarea preţului la energie. El a mai spus că în privinţa celei de-a treia notă de informare, aceasta descrie stadiul lansării apelurilor de proiecte în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în cadrul programului Incluziune şi Demnitate Socială.

”Sunt două dintre programele aprobate deja de Comisia Europeană în 2022, în decembrie, iar Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a realizat deja demersuri pentru a demara implementarea măsurilor care vor beneficia de sprijin financiar prin aceste programe. A fost operaţionalizată aplicaţia informatică. De asemenea, a fost publicat deja calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte şi au fost elaborate draft-urile de Ghid al solicitantului, în condiţiile specifice pentru zece apeluri de proiecte, publicate deja în consultare publică”, a completat Cărbunaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.