Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă, cu scopul de a încuraja reciclarea deşeurilor, prin care autorităţile publice au, începând din acest an, posibilitatea aplicării principiului “Plăteşti pentru cât arunci".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul informează că aplicarea acestui instrument are drept scop reducerea cantităţii de deşeuri care ajunge la depozitare şi creşterea ratei de reutilizare/reciclare. Acest principiu se bazează pe două direcţii de ghidare ale politicii de mediu: ”poluatorul plăteşte” şi “responsabilitatea comună“ şi se aplică în moduri diferite atât în state membre UE, cât şi în alte ţări, în funcţie de frecvenţa de preluare a deşeurilor, tipul de recipienţi, cantitatea şi tipul de deşeu şi de condiţiile tehnico-economice locale.

Modificările introduse prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi vizează eliminarea obligativităţii existenţei Planurilor Regionale de gestionare a deşeurilor; introducerea de obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, care să ajute la îndeplinirea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări şi crearea bazei legale pentru elaborarea de reglementări care să asigure gestionarea deşeurilor provenite din construcţii şi desfiinţări, conform cerinţelor Comisiei Europene.

”Producătorii de deşeuri şi autorităţile publice locale sunt obligaţi să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării, de minimum 50% din masa totală. Potrivit raportărilor la Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3%, iar rata de reciclare şi compostare este de 13,4%, în condiţiile în care obiectivele de reutilizare reciclare sunt de 50%”, arată Guvernul.

Ordonanţa de urgenţă adoptată, miercuri, modifică şi completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, în sensul transpunerii corecte şi complete în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului şi Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive şi a Directivei (UE) 2015/1127.

Directiva 2008/98/CE are scopul de a contribui la realizarea, în Uniunea Europeană, a obiectivului „o societate a reciclării”, prin evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă. În acest sens, se semnalează necesitatea unor măsuri care să asigure separarea la sursă, colectarea şi reciclarea fluxurilor de deşeuri prioritare. Pentru a facilita sau a ameliora potenţialul de valorificare al deşeurilor, acestea ar trebuie colectate separat, în măsura în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţei mediului, înainte de a fi supuse unor operaţiuni de valorificare care să ducă la cele mai bune rezultate globale din punct de vedere al protecţei mediului. Statele UE trebuie să încurajeze separarea compuşilor periculoşi din fluxurile de deşeuri, dacă este necesar în vederea asigurării unei gestionări raţionale din punct de vedere ecologic. 

Caracterul de urgenţă al transpunerii actului normativ adoptat este justificat de faptul că există riscul declanşării unor alte proceduri de infringement împotriva României în ceea ce priveşte nerespectarea obligaţiilor privind atingerea ţintelor de reciclare globală şi a ţintelor privind reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile eliminate final. Pentru implementarea acestui principiu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va elabora un Ghid de aplicare a prevederilor propuse, care va oferi autorităţilor publice locale posibilitatea de a alege cele mai potrivite şi mai eficiente metode de aplicare la nivel local, în funcţie de specificul şi contextul tehnico-economic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.