Guvernul a aprobat ordonanţa prin care se stabileşte că asiguraţii care aleg să beneficieze de servicii medicale oferite de furnizori privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot plăti doar diferenţa dintre tarifele furnizorilor privaţi şi cele decontate de asigurări, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de urgenţă pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

"Actul normativ reprezintă o completare necesară a legislaţiei pentru buna funcţionare a întregii activităţi medicale, precum şi pentru utilizarea eficientă a fondurilor publice. Documentul asigură măsuri de protecţie pentru pacientul care accesează serviciile medicale furnizate de clinicile private", arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă transmis joi.

Astfel, asiguraţii care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, vor putea plăti doar o diferenţă dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.

De asemenea, documentul prevede informarea corectă a pacienţilor prin afişarea, pe pagina de internet a furnizorilor privaţi de servicii medicale, a costului acestei diferenţe suportate prin contribuţie personală, care se va putea plăti în mod direct de către asiguraţi cu acordul prealabil în scris al acestora.

Mai mult, prin Contractul-cadru, se vor stabili serviciile medicale, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale.

Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată de către Executiv după consultări ale Ministerului Sănătăţii cu asociaţiiile de pacienţi şi furnizorii privaţi de servicii medicale, arată MS.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.