Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură 2024-2027 a fost lansată astăzi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-Ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul reflectă continuarea angajamentului ferm al Guvernului împotriva oricăror manifestări de acest gen, fiind totodată o continuare a exerciţiului început prin implementarea strategiei anterioare (2021-2023), arată comunicatul de presă al Executivului.

„România, ca stat democratic, este caracterizată prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect faţă de demnitatea umană şi faţă de valori esenţiale. Antisemitismul, xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură sunt ameninţări care pot afecta structural societatea, prin erodarea respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale. Dezvoltarea rezilienţei societale faţă de aceste pericole necesită o abordare complexă şi un parteneriat solid între stat, societate civilă şi mediul academic. Guvernul României îşi menţine ferm angajamentul de a se opune acţiunilor şi manifestărilor antisemite, xenofobe, extremiste şi instigatoare la ură şi oricărei tentative de a diviza societatea română”, a declarat cu acest prilej vicepremierul Marian Neacşu.

La evenimentul desfăşurat, joi la Palatul Victoria, menit să ofere o mai bună informare a cetăţenilor români şi a partenerilor internaţionali ai României cu privire la noul cadru strategic în domeniu adoptat de Executiv, au participat, de asemenea, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România – Cultul Mozaic, deputatul Silviu Vexler, reprezentanţi ai Parlamentului României, consilierul onorific Bogdan Mazuru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei şi combaterea antisemitismului şi a xenofobiei, secretarul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului şi coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027, Dragoş Hotea, alături de alţi membri şi invitaţi permanenţi ai comitetului, reprezentanţi ai mediului guvernamental, ai mediului academic şi ştiinţific şi ai mediului sportiv, precum şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.

„Felicit echipa care a depus un efort semnificativ în realizarea acestei strategii, o reuşită importantă care consolidează rolul României de model regional de bune practici în domeniul combaterii antisemitismului şi al păstrării memoriei Holocaustului” a declarat ministra Afcerilor Externe Luminiţa Odobescu.

La rândul său, Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, a apreciat că Strategia lansată astăzi reprezintă o şansă pentru întreaga societate şi un document unic, prin accentul pus pe obiective realiste şi măsuri concrete. „Salut deschiderea Guvernului României pentru realizarea unui act de asemenea anvergură, cu implicaţii majore. Este o realizare cu adevărat remarcabilă, care nu ar fi fost posibilă fără susţinerea prim-ministrului României, care s-a implicat personal în realizare tuturor acestor demersuri”, a afirmat acesta.

În intervenţia sa, secretarul de stat Dragoş Hotea a mulţumit tuturor instituţiilor implicate în implementarea Strategiei naţionale pentru perioada 2021-2023, precum şi celor care au luat parte la elaborarea noului cadru strategic, pentru perioada 2024-2027. De asemenea, a mulţumit Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, pentru sprijinul constant acordat autorităţilor române.

„Noua strategie ţine seama de rezultatele obţinute şi de lecţiile învăţate în procesul de implementare al cadrului strategic anterior şi vine cu un nivel de ambiţie ridicat. Vom pune accentul pe identificarea şi implementarea de soluţii şi măsuri cu un grad de concreteţe mai mare, care să producă schimbări pozitive în societate”, a subliniat Dragoş Hotea, coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027.

Obiectivele generale ale Strategiei pentru perioada 2024-2027 vizează:

- prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură;

- promovarea educaţiei pentru incluziune;

- sprijinirea cunoaşterii culturii evreieşti;

- susţinerea acestor eforturi la nivel internaţional.

 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.