Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri a fost discutată, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă care reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate de la Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ionel Dancă a spus, după şedinţa de Guvern, că a fost discutată, în prima lectură, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează situaţia minerilor blocaţi în minele de la Uricani şi Paroşeni.

"Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara şi a cărui amânare nu mai poate fi acceptată", a afirmat el.

Prin acest act normativ se reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate.

Dancă a spus că, potrivit programului de disponibilizări, vor fi acordate venituri complementare pentru 350 de persoane în 2020, pentru 362 de persoane în 2021.

Impactul bugetar pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei şi va fi prevăzut în nproiectul de buget.

"Este o situaţie gravă în care se află minerii blocaţi de la minele Paroşeni şi Uricani care a fost amânată, ignorată prin insistenţa fostului guvern de a prelungi o stare de interimat în unele situaţii care a dus la această situaţie dramatică pentru minerii din Valea Jiului şi familiile lor", a susţinut Dancă.

Dancă a mai spus că soluţiile sunt pe circuitul de avizare după parcurgerea OUG în prima lectură.

Peste 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran, săptămâna trecută, nemulţumiţi fiind după ce au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Între timp, conducerea CEH a cerut insolvenţa companiei.

Cei peste 100 de mineri de la Societatea Naţională de Închideri Mine din Valea Jiului blocaţi în subteran au afirmat că au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, după ce vor finaliza închiderea minelor de la Paroşeni şi Uricani. Minerii spun, potrivit liderilor de sindicat, că au auzit că societatea energetică hunedoreană a intrat în insolvenţă şi are conturile blocate tocmai din cauza lor.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a încercat un dialog cu minerii aflaţi în subteran, solicitându-le să renunţe la protest, însă dialogul a eşuat.

Între timp, Consiliul de Administraţie al CEH a decis să ceară insolvenţa.

”Există o cerere de insolvenţă voluntară, a fost înregistrată la Tribunalul Hunedoara, nu avem altă şansă. În 31 octombrie este termen de judecată în dosarul în care creditorii cer insolvenţa CEH”, a declarat pentru News.ro, Darius Câmpean, liderul Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului.

Sindicaliştii din CEH spun că chiar şi în insolvenţă Complexul va putea fi dat în plată şi separat, existând un astfel de amendament într-o ordonanţa de urgenţă care face referire la ştergerea datoriilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.