Guvernul a aprobat, luni, măsuri pentru a încuraja donaţiile pentru refugiaţii din Ucraina, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Sumele reprezentând donaţii în bani se deduc integral din rezultatul fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă, pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Printre măsurile aprobate astăzi de Guvern se numără şi cele care vor putea încuraja donaţiile umanitare în beneficiul semenilor noştri care sunt afectaţi de agresounea militară. Astfel, va fi creată posibilitatea de a oferi donaţii prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit Guvernului, a fost făcută o modificare la Legea 273/2006 privind finanţele locale, care prevede posibilitatea realizării de donaţii pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Sumele donate vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care va deschide un cont distinct de disponibil în lei. Contul nu este purtător de dobândă şi nu este supus executării silite.

Aceste sume reprezentând donaţii în bani se deduc integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor.
 
Campania de donare se desfăşoară de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, până la 31 decembrie 2022. 
 
Conform Executivului,  în situaţia în care sumele colectate au fost depuse în valută la instituţiile de credit, acestea se transferă în echivalent lei calculat la cursul de schimb valutar al instituţiei de credit din ziua transferului.
 
Toate cheltuielile necesare pentru colectarea fondurilor şi pentru gestionarea conturilor deschise în lei şi în valută la instituţii de credit vor fi suportate prin sume puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne în bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
 
De asemenea, şi în domeniul TVA se reglementează ca bunurile şi serviciile acordate gratuit în scop umanitar de către persoane impozabile persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina să fie considerate bunuri şi servicii acordate gratuit în cadrul acţiunilor de sponsorizare sau de mecenat, în limita sumei obţinute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului.
 
Bunurile acordate şi/sau serviciile respective sunt acordate sau prestate în baza solicitării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct sau prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale care şi-au exprimat intenţia, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestarea serviciilor.
 
Şi această măsura este valabilă până la 31 decembrie 2022, inclusiv, de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
 
Pentru bunurile/serviciile, inclusiv mijloace financiare, acordate UNICEF, precum şi altor organizaţii internaţionale, potrivit  regulilor generale ale dreptului internaţional sau a prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se prevede instituirea unui regim fiscal special, de exemplu se prevede deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare, fără a exista obligaţia înscrierii entităţilor beneficiare respective în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
 
Alte modificări se referă la condiţionalităţi privind obligaţia de a depune declaraţia informativă privind beneficiarii acestora şi pentru bunurile şi acordate UNICEF, precum şi altor organizaţii internaţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.