Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii. Este primul Acord de recunoaştere a studiilor între România şi Ucraina, adoptat după 24 de ani de la semnarea precedentului document-cadru din 18 august 2023, precizează Ministerul Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, principalele prevederi vizează, printre altele:

- recunoaşterea reciprocă a perioadelor de studii din învăţământul preuniversitar;

- recunoaşterea Diplomei de licenţă, Diplomei de licenţă şi master şi a oricărei alte diplome de studii universitare, cu o durată de 5-6 ani (minim 300 de credite ECTS), eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist şi Magister, eliberate în Ucraina;

- recunoaşterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, numai dacă acest atestat este însoţit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România;

- recunoaşterea în România a  diplomelor de studii superioare (licenţă, master, doctorat) în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie, dacă sunt însoţite de certificatul de recunoaştere de stat prevăzut de legislaţia Ucrainei.

Într-o perioadă dificilă, Ministerul Educaţiei a reuşit să negocieze acest nou Acord de recunoaştere, a cărui semnare a fost determinată şi de obligativitatea respectării normelor europene (transpuse în legislaţia naţională) privind recunoaşterea calificărilor profesionale, mai transmite sursa citată.

De asemnea, au contribuit la acest proces şi modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state, inclusiv stabilirea Cadrului Naţional al Calificărilor.

Prin intermediul noului acord, cele două ministere au consolidat relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei, ceea ce va contribui, totodată, la facilitarea accesului la studii şi la piaţa forţei de muncă a cetăţenilor din cele două state, cu respectarea politicilor europene în domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.