Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea MDLPA, un proiect de lege care aduce noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a explicat că prevederile modifică legea 212/2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor. Printre măsuri se numără acordul a doar jumătate plus unu din numărul proprietarilor pentru a introduce o clădire cu risc seismic 1 în programul de consolidare, nu cu unanimitate cum era prevăzut până acum. Aceeaşi prevedere este aplicabilă şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari. De asemenea, este introdusă temporar interdicţia de închiriere, cedare în comodat sau folosinţă, a apartamentelor în blocurile de locuinţă pentru apartamente situate în clădiri clasificate la risc seismic 1. Interdicţia este valabilă de la momentul expertizării clădirii respective până la semnarea procesului verbanl de finalizare a lucrărilor de consolidare, a mai explicat Cseke Attila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În ceea ce priveşte proiectul de lege de modificare a legii 212/2022 aprobat astăzi de Guvern, aici sunt câteva modificări propuse, iar proiectul de lege va merge în Parlament spre aprobare pentru care am solicitat procedură de urgenţă. Sunt mai multe etape prin care ajungem la execuţia unei lucrări de consolidare. Prima etapă, o noutate introdusă pe model european, este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212, astfel încât specialiştii inclusiv din autorităţi locale, nu trebuie să fi un expert în risc seismic să poată evalua vizual rapid aceste clădiri. O altă modificare propusă în proiectul de lege e aceea de a introduce o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare, în cazul în care există aglomerări de persoane. Vorbim despre încăperi pe o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane, clădiri clasificate cu risc seismic 1. De asemenea, este propusă interdicţia de închiriere, cedare în comodat sau folosinţă, a apartamentelor în blocurile de locuinţă pentru apartamente situate în clădiri clasificate la risc seismic 1. Măsura este una temporară. Ea constă interdicţia din momentul expertizării acelei clădiri, până la momentul încheierii procesului verbal de terminare a lucrărilor de consolidare. Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, ci una temporară pe perioadă cât se soluţionează această consolidare. O ultimă modificare priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari, acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari. Propunerea Guvernului în textul aprobat este ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari”, a afirmat Cseke Attila, la finalul şedinţei de miercuri Guvernului.

Consolidarea seismică va fi urgentată

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În vederea prioritizării investiţiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează şi accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obţine o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Dezvoltării.

Prin urmare, sunt instituite termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize.

Astfel, spitalele, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele şi toate clădirile care sunt instituţii de învăţământ vor fi evaluate vizual urgent. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte clădiri publice au aceleaşi termene. În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

Totodată, noile reglementări interzic închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI) până după consolidarea acestora şi nu vor putea fi organizate evenimente aglomerate, în unele condiţii, în astfel de clădiri: dacă sunt peste 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia revenindu-i un spaţiu mai mic de 4 m2, mai indică sursa citată.

De asemenea, în contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerată o zonă cu risc seismic ridicat, a fost considerată necesară extinderea criteriilor de înscriere în Programul naţional de consolidare a clădirilor.

„Astfel, valoarea de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărţii de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. Astfel, vor putea depune cerere de finanţare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic şi localităţile care până acum nu au fost considerate cu risc, ca, de exemplu, cele din judeţul Gorj”, mai indică sursa menţionată.

Proiectul de act normativ adoptat de către Guvern urmează să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, fiind solicitată procedură de urgenţă pe el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.