DNA a deschis, în 2012, un dosar în urma unui denunţ privind licitaţii trucate la patru spitale pentru achiziţia dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, apoi a trimis cauza la Parchetul Judecătoriei Sector 2, care a clasat dosarul fără ca patronul firmei, Dan Condrea, să fie audiat. Din martie 2016, o altă plângere penală care îl vizează pe Condrea este la DIICOT, scriu, miercuri, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, ar fi intrat în atenţia procurorilor în 2012, după un  denunţ făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie legat de patru licitaţii trucate, din 2011, privind achiziţia de dezinfectanţi la spitalele Elias, “Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dintre care trei erau câştigate de firma lui Dan Condrea.

Ulterior, DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care în 2014 a deschis urmărirea penală, dar apoi a clasat dosarul fără cercetări şi fără să îl audiere pe Condrea,  scriu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, într-o nouă anchetă despre firma Hexi Pharma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă şi care are contracte cu peste 300 de unităţi sanitare din 40 de judeţe.

În martie 2016, o altă plângere penală care îl vizează pe Dan Condrea a ajuns la DIICOT, iar reclamantul vorbeşte de ”infracţiunile lui Condrea” din anul 2008.

“Piaţa dezinfectanţilor era la discreţia unei singure firme: Hexi Pharma. Ei câştigau aproape tot ce doreau cu analize false, cu avize false şi cu nişte abuzuri evidente din partea spitalelor. M-am dus la DNA”, le-a povestit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor unul dintre importatorii de produse antiseptice europene.

În denunţul de la DNA, un document de 40 de pagini, el arăta, în ianuarie 2012, că patru licitaţii au fost aranjate, la  Spitalul Elias, Spitalul „Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. După o lună şi câteva zile, pe 16 februarie 2012, acesta a primit un răspuns de la DNA în care era anunţat că plângerea lui a fost  transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, “pentru a fi soluţionată conform competenţei”.

După doi ani şi jumătate, pe 29 septembrie 2014, a primit ordonanţa prin care procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dispunea clasarea cauzei privind comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât faptele nu sunt prevăzute în legea penală. În aceeaşi ordonanţă, procurorul Adrian Petrescu arăta că este de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar şef de poliţie Traian Cincu, care a propus "clasarea cauzei".

Comisarul Cincu lucra la Investigarea Fraudelor, în Biroul 3 - Instituţii Bugetare şi Corupţie, iar surse citate de GSP arată că acesta se ocupa chiar de spitale. În cadrul anchetei, Traian Cincu a trimis ANRMAP în control la spitale. Şi, pentru că ANRMAP "nu sesizează prejudicii de natură penală, ci doar contravenţii”, comisarul a propus clasarea cazului de licitaţii pe dezinfectanţi.

În cazul licitaţiei de la Spitalul Elias, reclamantul arăta că la Comisia spitalului a fost modificată concentraţia produselor , pentru a rezulta că biocidele Hexi Pharma sunt mai puternice, deci mai eficiente decât cele ale firmei pe care o reprezenta acesta. După o contestaţie la CNSC, competitorul lui Hexi Pharma a câştigat şi spitalul a reluat procedura, dar tot cum au vrut directorii şi epidemiologul. Din nou s-a ajuns la CNSC, care a scris că cei din comisia Spitalului Elias "au dat, cu o logică aberantă, 20 de puncte pentru Hexi Pharma şi doar 5 puncte celuilalt producător”. Spitalul a dat contractul reclamantului, dar a cumpărat şi de la Hexi Pharma, pe încredinţare direct.

În cazul Spitalului “Sfântul Ioan”, procedura a urmat aceeaşi rută, spitalul preferând Hexi Pharma. Şi în acest caz a fost o contestaţie la CNSC, care a scris că “spitalul nu a respectat nici măcar regulile formale”. Obligat de CNSC, Spitalul “Sfântul Ioan” l-a declarat câştigător pe competitorul lui Dan Condrea. Ca şi în cazul Elias, spitalul a cumpărat Thor de la Hexi Pharma, cu contract direct de 257 de litri. În schimb, câştigătorului licitaţiei i s-au comandat 60 de litri de dezinfectanţi.

În ce priveşte Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu”, reclamantul a arătat că spitalul, ca să câştige cine trebuie, de data asta nu Hexi Pharma, ci altă firmă, GB Indco, le-a trimis competitorilor faxul pe un număr greşit, scriu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Ultimul caz denunţat este cel de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, unde conducerea a făcut orice ca să nu participe decât Haxi Pharma. Directorii n-au anunţat la timp achiziţia de antiseptice, au grupat toate produsele într-un singur cod şi, în final, au acordat contractul de 92.800 de lei către Hexi. Sesizată, CNSC scria că "spitalul nu încalcă doar scopul, respectiv promovarea concurenţei între operatorii economici, ci neglijează chiar propriul interes în obţinerea unor oferte ce vor fi departajate conform criteriului preţul cel mai scăzut”. Ulterior, spitalul a anulat toată procedura.

Potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, autorităţile nu erau sesizate pentru prima dată în legătură cu patronul Hexi Pharma. În 2008, mai multe instituţii primeau o plângere penală. O persoană foarte apropiată de Condrea, şi care s-a certat cu el, reclama poliţiei economice “constituirea unui grup infracţional organizat la firma Hexi Pharma”. Persoana respective avea şi un certificat medical, în baza căruia îl acuza pe Condrea că l-a bătut cu o rangă. 

După opt ani, în martie 2016 acesta a trimis din nou la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti o plângere penală în care spune despre ”spălare de bani” în compania Hexi Pharma, laboratorul Unilab şi în alte firme ale lui Dan Alexandru Condrea. În 21 marie, Parchetul Tribunalului Bucureşti îl anunţa că plângerea a fost trimisă Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism “spre competentă soluţionare”.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii "sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor".

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al MS şi Inspecţia Sanitară de Stat. 

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.