Filiala Federaţiei Sanitas din Timiş nu a adunat semnăturile necesare pentru declanşarea grevei, astfel că niciun angajat din spitalele din judeţ nu este luni în grevă, în timp ce în judeţul Braşov este grevă în şapte unităţi medicale, iar în spitalele din Alba a fost grevă timp de două ore. La Arad, majoritatea participanţilor la grevă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au venit de acasă, pentru că mai multe secţii au doar o treime sau jumătate din personalul necesar angajat, astfel că nu ar fi putut asigura o treime din activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grevă generală la SJU Vrancea; medicii nu protestează, în timp ce membrii Sanitas participă la acţiune pe rând

Angajaţii afiliaţi Federaţiei Sanitas din Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon” din Focşani se află luni în grevă generală, dar medicii nu participă şi stau pe secţii, în timp ce membrii sindicatului protestează pe rând.

Angajaţii Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon” din Focşani au intrat în grevă generală la ora 11.00, ieşind pe holul spitalului, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, filiala Vrancea, Claudiu Grosu.

”Vrem să punem presiune pe Guvern care nu e alături de noi. Nu avem nici un mesaj care să ne rezolve ce dorim. A fost o singură tentativă  de a avea un contact cu noi a ministrului, vinerea trecută, a spus că până luni încearcă să rezolve dorinţele noastre, dar nu avem nimic concret. Vrem să punem presiune pe cei care pot să modifice legislativ ordonanţele pe care le aşteptăm şi care se referă la creşteri salariale pentru asistenţă socială, pentru TESA, pentru muncitori, economişti pentru toţi cei care ajută la un act medical, chiar dacă nu direct”, a declarat Claudiu Grosu.  

Conform sursei citate, o treime din angajaţi vor asigura activitatea din spital, iar pacienţii nu vor fi afectaţi. Conducerea spitalului a ajuns la o înţelegere cu sindicaliştii astfel că medicii nu protestează şi stau în secţii alături de asistenţii care nu participă la grevă. Totodată, membrii Sanitas protestează cu rândul.

”Am primit suportul conducerii de a organiza activitatea în perioada grevei generale astfel încât să asigurăm tot ce e necesar la patul bolnavului, iar pacienţii şi să nu aibă de suferit. În acelaşi timp, salariaţii să-şi poată exprima dreptul de a-şi revendica cererile, de a protesta pentru solicitările pe care le au. Medicii şi conducerea spitalului şi toţi colegii de aici şi-au dat suportul pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit, dar nici noi, sindicaliştii, să nu avem de suferit legal şi chiar penal din cauza grevei”, a mai spus liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu.

Participanţi la greva de la SJU Arad, chemaţi de acasă, întrucât în secţii n-ar mai fi fost personal pentru a funcţiona

Majoritatea participanţilor la greva declanşată de Federaţia Sanitas în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au venit de acasă, pentru că mai multe secţii au doar o treime sau jumătate din personalul necesar angajat, astfel că nu ar fi putut asigura o treime din activitate. Câteva intervenţii chirurgicale au fost amânate, iar sute de asistenţi şi infirmieri s-au adunat în curte şi pe holuri.

Aproximativ 1.500 de membri Sanitas din cei 2.000 din Arad participă la greva generală declanşată luni, cei mai mulţi, aproape 1.300, fiind angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Aceştia s-au adunat pe holuri şi în curţile clădirilor spitalului, aflate în mai multe locuri din judeţ, asigurând însă o treime din activitate.

Pentru asigurarea serviciilor medicale, sute de asistenţi medicali şi infirmieri au fost chemaţi de acasă la protest.

”Sunt secţii care funcţonează în mod obişnuit cu doar o treime sau jumătate din personalul necesar, pentru că sunt posturi neocupate de mulţi ani, cum sunt Secţiile Infecţioase Copii sau Chirurgie. Pentru a nu fi afectată activitatea, de la secţiile cu probleme au fost aduşi oameni de acasă, pentru a suţine protestul”, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas Arad, Otinel Şandru.

Potrivit conducerii spitalului, doar 60 la sută din posturile prevăzute în schema de personal sunt ocupate, iar angajări se fac în fiecare an, treptat, în funcţie de buget. Unitatea are nevoie de câteva sute de asistenţi, infirmieri şi brancardieri, dar şi de medici.

Din cauza grevei, intervenţiile chirurgicale care nu au fost urgente au fost amânate.

”Intervenţii chirurgicale amânate nu pun probleme, în general am încercat să nu amânăm pacienţii programaţi pentru astăzi, pentru că şi protestul a fost anunţat destul de târziu”, a declarat directorul medical al SCJU Arad, Ciprian Pribac.

În timp ce participanţii stăteau în faţa spitalului cu pancarte în mâini şi cu banderole pe braţe pe care scria ”Grevă generală”, mulţi dintre pacienţi s-au declarat nemulţumiţi că au fost nevoiţi să aştepte pentru tratamente.

”Aştept să mă panseze, dar sunt în grevă. E bine că protestează, e dreptul lor, dar nu e corect pentru pacienţi”, a spus o femeie, care a stat lângă protestatari până când a fost chemată în spital pentru tratament, cazul său nefiind considerat o urgenţă.

SCJU Arad are aproape 2.000 de salariaţi, care lucrează în 52 de secţii amenajate în 22 de clădiri din tot judeţul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire din ţară, pe o rază de peste 85 de kilometri. În fiecare an, unitatea are aproape 60.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane consultate în Ambulatoriu şi peste 60.000 de persoane care sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Galaţi: Angajaţii din spitale sunt în grevă; mai mulţi pacienţi susţin protestul cadrelor medicale

Angajaţii unităţilor medicale din judeţul Galaţi, membri ai Federaţiei Sanitas, se află luni în grevă, fiind nemulţumiţi de nivelul salariilor, în timp ce unii pacienţi, deşi sunt nevoiţi să stea mai mult la rând, afirmă că înţeleg demersul celor care protestează.

Aproximativ 15 angajaţi de la Spitalul de Pnemoftiziologie din Galaţi au ieşit, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale cu pancarte pe care scria ”Grevă”, protestatarii afirmând că sunt nemulţumiţi în principal de nivelul salariilor.

”Revendicările noastre ţin de Ordonanţa de urgenţă 20 care nu s-a aplicat pentru întregul personal, ci doar strict pentru personalul sanitar. Noi ne desfăşurăm activitatea şi cu personalul nesanitar. O revendicare este plătirea sporurilor la nivelul anului 2016, noi trăim în 2016, nu trăim în 2009 cum ni se calculează acum sporurile. Ar mai fi şi diferenţele între clinic şi neclinic la tarifare per caz la bolnavi, dar şi diferenţele între asistenţii cu studii superioare şi cei cu studii medii. Aş putea spune ca sunt diferenţe între 800 şi 900 de lei deşi practic fac aceeaşi muncă. Pacienţii de aici nu sunt afectaţi, toţi care au trimitere nu sunt afectaţi cu nimic, sunt asigurate şi urgenţele. Chiar acum vin de la un bolnav”, a spus Adrian Haras, lider al sindicatului Sanitas de la Spitalul de Pneumoftiziologie.  

De cealaltă parte, pacienţii aflaţi pe holurilor spitalului au spus că îi înţeleg pe cei aflaţi în grevă.

”De unde să ştiu de la ţară de unde vin că e grevă? Stau aici de peste o oră, dar nu cred că din cauză că e greva. Am aflat că 30% trebuie să muncească. Eu îi înţeleg, cum să nu! Pentru că şi eu sunt în postura asta. Sunt la patron şi am salariul minim pe economie. Nu sunt mulţumit nici eu, dar cred că indiferent cine va veni la guvernare nu ne va pune coroana pe cap. Sunt doar pentru ei”, a afirmat un bărbat care aştepta la rând, pentru internare, la Spitalul de Pneumoftiziologie.   

La rândul ei, o femeie a spus că a primit asigurări că va fi consultată de un medic, deşi este grevă.

”Nu pot spune ca ne-a îngreunat greva, ei îşi fac treaba oricum, nu putem spune că nu îşi fac treaba, doamna doctor a spus că mă primeşte”, a afirmat femeia.   

La Spitalul de Copii din Galaţi, unii angajaţi au stat luni dimineaţă la una dintre uşile de acces în unitatea medicală, purtând la braţ banderole albe pe care scria ”Grevă”, în timp ce la Spitalul din Târgu Bujor au fost puse afişe pe care scria ”Grevă Sanitas”.

Totodată, la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, mai multe asistente au ieşit în faţa intrării de la camera de gardă, unde era afişat mesajul ”Grevă generală Sanitas 31.10.2016”.

Angajaţii Spitalului Judeţean Vaslui fac grevă în saloane, fără să iasă pe holuri, din cauza deficitului de personal

Peste 250 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui se află, luni, în grevă, până la ora 15.00, ei rămânând în saloane cu pacienţii, fără să iasă pe holuri sau în curte, din cauza deficitului de personal.

Salariaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui protestează luni în saloane şi nu pe holuri sau în curtea unităţii medicale. Astfel, cei peste 250 de salariaţi aflaţi în grevă generală au rămas cu pacienţii din cauza deficitului de cadre medicale cu care se confruntă unitatea sanitară vasluiană.

”Evident că facem grevă şi suntem solidari cu ceilalţi colegi din ţară. Însă, cum suntem la cota de avarii cu personalul, iar în zilele de luni şi marţi o parte din asistente şi infirmiere se află în repaus după week-end, am rămas cu toţii în saloane, fără a mai ieşi pe holuri sau în curte, aşa cum am făcut la greva de avertisment”, a declarat, luni, pentru News.ro liderul Filialei Vaslui a Federaţiei Sanitas, Daniela Clătinici.

Potrivit sursei citate, angajaţii SJU Vaslui asigură serviciile medicale pacienţilor internaţi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, protestul urmând să se încheie la ora 15.00.

Grevă generală de două ore în spitalele din Alba; la SJU au protestat aproximativ 150 de angajaţi

Aproximativ 150 de angajaţi de la Spitalul Judeţean Alba s-au aflat, luni, în grevă generală pentru două ore, adunându-se în holul principal al unităţii medicale ca să ceară echitate salarială şi condiţii de muncă decente. Proteste similare au avut loc şi în celelalte şapte spitale din judeţul Alba.

Liderul Sindicatului Sanitas Alba Iulia, Graţiela Indreica, a declarat pentru News.ro, că aproximativ 150 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Alba şi din cele două secţii externe ale unităţii medicale au întrerupt, luni dimineaţă, lucrul şi au intrat în grevă generală pentru două ore.

”A fost oprită activitatea şi s-a asigurat doar o treime pentru urgenţele medicale. Din păcate au existat compartimente unde, din lipsă de personal, colegii noştri au aderat la grevă dar au fost nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea pentru a asigura acele urgenţe prevăzute de lege”, a mai spus Indreica.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a spus că greva sindicaliştilor Sanitas nu a afectat activitatea curentă a unităţii medicale. Coşarcă a precizat că protestul s-a suprapus cu o blocare a Sistemului Informatic Unic Integrat care a dus ca în holul spitalului să se adune atât angajaţii care protestau cât şi pacienţii care aşteptau pentru înregistrare.

”În cele două ore activitatea curentă a spitalului nu a fost afectată. Noi i-am rugat pe sindicalişti ca revendicările pe care consideră că le putem rezolva împreună la nivelul spitalului să ni le transmită”, a mai spus Coşarcă.

Proteste similare au avut loc şi în celelalte şapte spitale din judeţul Alba, unde o parte din angajaţii aflaţi pe tura de dimineaţă au întrerupt lucrul. La Aiud şi Cugir câteva zeci de salariaţi au oprit activitatea şi au rămas timp de două ore în curtea unităţilor medicale. 

Grevă generală în spitalele din Prahova. Lider sindical: În loc să rezolve inechităţile din sistem, mai mult le-au mărit

Angajaţii spitalelor din judeţul Prahova, afiliaţi Federaţiei Sanitas, sunt în grevă generală, de luni, doar o treime dintre ei asigurând urgenţele şi tratamentul pacienţilor internaţi. Sindicaliştii reclamă prevederile Ordonanţei 20, despre care spun că ”în loc să rezolve inechităţile din sistem, mai mult le-au mărit”.

Angajaţii din sănătate, membri ai Federaţiei Santias sunt, începând de luni, în grevă general în toate spitalele publice din judeţul Prahova, a declarat pentru News.ro, vicepreşedintele Sanitas Prahova, Dan Stroe.

Protestatarii acuză prevederile Ordonanţei 20 despre care spun că ”în loc să rezolve inechităţile din sistem mai mult au mărit aceste inechităţi”.

Potrivit lui Stroe, membrii Sanitas Prahova au mers luni în spitale, dar numai o treime dintre ei lucrează efectiv, asigurând urgenţele şi tratamentul pacienţilor internaţi.

Peste 70 la sută dintre angajaţii din sistemul public de sănătate din Prahova sunt afiliaţi Federaţiei Sanitas. 

Membrii sindicatului Solidaritatea, care la nivelul judeţului Prahova reprezintă în special medici, nu participă la protestul colegilor de la Sanitas.

Aproape trei mii de angajaţi din spitalele din Constanţa au intrat în grevă generală pe termen nelimitat

Aproape trei mii de angajaţi ai spitalelor din judeţul Constanţa, afiliaţi Federaţiei Sanitas, au intrat de luni în grevă generală pe termen nelimitat, ei dând asigurări ca pacienţii sunt îngrijiţi.

Peste 150 de persoane s-au strâns luni dimineaţă pe holul de la intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, oamenii purtând banderole pe care scria “Grevă” şi scandând “Unitate, unitate” şi “Demnitate, demnitate”.

Liderul Federaţiei Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că sindicaliştii solicită o nouă lege a salarizării, dar şi un nou normativ de personal.

“Cerem o nouă lege a salarizării şi dacă nu vor acest lucru vrem pur şi simplu să ieşim de la bugetul statului şi să fim plătiţi separat pentru că noi nu suntem bugetari sub nicio formă. Noi dacă muncim şi dacă se face contractul cu Casa luăm bani, dacă nu muncim, nu luăm bani, este foarte simplu. (...) Solicităm Ministerului Sănătăţii să elaboreze un nou normativ de personal ca pe de o parte să nu mai asistăm la epuizări în rândul personalului medical, pe de altă parte pacientul să aibă numai de câştigat şi să nu se mai repete tragedia de la Giuleşti, acolo unde în loc de o asistentă trebuia să fie conform normativului cinci şi nu s-ar fi întâmplat acea tragedie”, a afirmat Nicolae Manea.

El a precizat că dacă parlamentarii şi guvernanţii au rezerve faţă de solicitările sindicaliştilor să petreacă o zi în sistemul medical pentru a vedea cum stau lucrurile.

“Am discutat cu domnii parlamentari şi domnii guvernanţi şi le-am adresat rugămintea dacă au anumite rezerve faţă de ceea ce solicităm noi să vină să facă voluntariat, fără să muncească, în UPU, să vină în asistenţă socială, să vină într-un centru de reabilitare neuropsihiatrică, să vină să stea acolo o zi şi după aceea să-şi exprime votul. Atunci credeţi-mă nimeni nu va mai avea de comentat. Nu să muncească pentru că nu are competenţe să muncească”, a mai afirmat preşedintele Sanitas Constanţa.

El a precizat că în judeţul Constanţa au semnat pentru greva generală aproape trei mii de persoane.

“Din 3.650 de membri de sindicat la nivelul întregului judeţ au semnat 2.920 şi doar cei care au semnat pot să intre în grevă. Pe listele de simpatizanţi au semnat foarte multe persoane, mai sunt încă două mii şi ceva de semnături care nu au efect juridic în faţa judecătoriei, când ne vor fi cerute aceste liste, dar emoţional au un efect teribil. Sunt peste două mii de semnături, tot personalul care nu este în sindicatul Sanitas, începând de la medici şi inclusiv pacienţi, foarte mulţi pacienţi. (...) Se asigură cel puţin o treime şi urgenţele pentru că nu ne permitem să nu respectăm legea şi nu permitem să nu respectăm pacientul. Nu vrem să moară nimeni, Doamne-fereşte, dar asta nu înseamnă că unităţile funcţionează normal”, a explicat Nicolae Manea.

El a mai spus că sindicaliştii doresc un semnal că revendicările le sunt luate în calcul.

“Vrem un semnal foarte clar că sunt luate în calcul revendicările. Primul pas ar fi să treacă prin Ordonanţa 20 cele trei categorii de personal care sunt lipsă, este vorba de asistenţa socială, de personalul tehnico-administrativ, este vorba de cei din DSP-uri, funcţionarii publici, din creşe şi grădiniţe. Vrem un semnal foarte clar că aceste lucruri vor constitui o prioritate pe agenda viitorului guvern şi viitorului parlament. Adică, noi nu suntem inflexibili, dar până în acest moment nu avem nimic palpabil”, a menţionat liderul Sanitas Constanţa

Nicolae Manea a afirmat că greva generală a fost declanşată pe o perioadă nelimitată, dar depinde de negocierile care au loc în continuare.

“Greva generală este declarată pe perioadă nelimitată. Ea depinde foarte mult de negocierile care vor avea loc, care au loc în continuare, de rezultatul acestor negocieri. Să nu uităm că astăzi (luni n.r.) la ora 16.00 se vot întruni cele două comisii din Camera Deputaţilor; este vorba de comisia de muncă şi comisia de buget, comisia de sănătate şi-a dat avizul favorabil, iar dacă aceste comisii vor produce cele două rapoarte atunci mâine (marţi n.r.) ar trebui să intre în plenul Camerei Deputaţilor la vot. Adresăm o solicitare domnilor parlamentari din Camera Deputaţilor să fie prezenţi astăzi şi mâine şi să respecte sănătatea şi asistenţa socială fiind acolo la lucru astăzi şi la vot mâine”, a explicat Nicolae Manea.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, susţine că activitatea în unitatea medicală pe care o conduce se desfăşoară normal şi pacienţii nu au de suferit.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu conducerea mişcării sindicale din Constanţa, activitatea se desfăşoară normal la această oră şi avem asigurări din partea lor că se va desfăşura la fel ca şi până acum. Suntem un spital de urgenţă şi nu ne permitem să avem fluctuaţii ca personal şi activitatea să fie cumva lăsată la o parte. Pacienţii nu vor avea de suferit”, a afirmat managerul spitalului, care a precizat că susţine revendicările sindicaliştilor. 

Angajaţii spitalelor din Harghita sunt în ”grevă de solidaritate” şi poartă banderole albe

În toate spitalele din judeţul Harghita este ”grevă de solidaritate”, iar angajaţii lucrează cu banderole albe pe braţ, doar membrii Federaţiei Sanitas din Odorheiul Secuiesc oprind activitatea luni dimineaţă, între orele 8.00 şi 9.00.

La intrările fiecărui spital din judeţul Harghita sunt puse afişe incripţionate ”Grevă de solidaritate”, dar se lucrează  conform programului, cu banerole albe pe braţ, mai puţin la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, unde angajaţii au ieşit, luni dimineaţă, în faţa unităţii spitaliceşti şi au protestat timp de o oră.

Motivul care i-a împiedicat pe sindicaliştii nemulţumiţi să intre în grevă este că, la fiecare spital din Harghita, angajaţii au încheiat contractul colectiv de muncă şi, conform legii, nu au voie să înceteze complet activitatea şi nici nu au personal suficient, ca să asigure o treime din lucru.

”La noi este un fel de grevă japoneză. Nu putem să facem grevă, pentru că legea prevede că trebuie să asigurăm permanenţa cu 30 la sută din personal, ori noi nu avem suficienţi angajaţi pentru asta. Suntem solidari cu colegii noştri protestatari din ţară şi sperăm că astăzi (luni n.r.) sau mâine intră în Parlament, la dezbatere, aprobarea Ordonanţelor 20 şi 43 din 2016, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor legale”, a declarat, corespondentului News.ro, Dako Eva, secretar general al Federaţiei Sanitas Harghita.

În data de 19 octombrie, aproximativ 2.000 de cadre medicale din judeţul Harghita, afiliate Federaţiei Sanitas, au întrerupt activitatea timp de două ore, nemulţumite de diferenţele salariale din sistemul de sănătate, de până la 700 de lei şi solicitând o finanţare corespunzătoare.

Sindicaliştii au mai cerut ca sporurile care se acordă la venitul lunar de bază celor care lucrează în sistemul sanitar şi de asistenţă socială, să se acorde la nivelul salariului din 2016, reclamând că, în prezent, acordarea acestora se face la nivelul salariului din 2009, revendică un nou regulament de sporuri şi o lege unitară a salarizării, care să fie ”mai bună”, promisă abia în 2017 şi cu termen de finalizare în 2021.

Potrivit sursei citate, în sistemul de sănătate şi de asistenţă socială din judeţul Harghita lucrează peste 4.000 de persoane şi un număr de 2005 dintre acestea sunt membre ale Federaţiei Sanitas.

Managerii spitalelor din Capitală despre greva din sănătate: Nu poţi lăsa la uşă pacienţii care vin de la distanţe mari şi le este rău

Managerii spitalelor de urgenţă din Capitală spun că activitatea în aceste unităţi nu poate fi oprită deoarece majoritatea cazurilor care ajung în acele unităţi sunt grave.

„Nu poţi să asumi să refuzi un pacient pe motiv că este grevă. Angajaţii nu pot sta în curte dacă sunt de serviciu la Unitatea de Primiri Urgenţe şi vine ambulanţa", a declarat, pentru News.ro, managerul Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon din Capitală, Gheorghe Popescu.

Şi la Spitalul de Urgenţă Elias managerul spune că nu pot fi oprite intervenţiile chirurgicale care au fost programate.

„Chiar dacă nu au fost internaţi azi (luni – n.r.), pacienţii care au fost programaţi pentru o intervenţie chirurgicală trebuie duşi în sală. Ei au fost internaţi, ca urgenţă, sunt cazuri grave, după toate analizele şi investigaţiile fost stabilită clar indicaţie operatorie. Nu ne putem juca cu viaţa bolnavilor", susţine managerul Spitalului Elias, dr. Doina Dimulescu.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cei mai mulţi angajaţi fac parte din sindicatul Solidaritatea Sanitară, care nu susţine greva Sindicatului Sanitas.

„Nu susţinem greva aceasta, pentru că nu au fost respectaţi paşii legali. Contractul colectiv de muncă expiră în 29 noiembrie, iar noi suntem în negocieri. Nu putem declanşa grevă dacă suntem în negocieri", a declarat Nicolae Ştefan, vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea Sanitară şi coordonatorul sindicatului în regiunea Bucureşti, precizând că activitatea la SUUB se desfăşoară normal.

La Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, o treime din personal asigură urgenţele.

"Este greva Sanitas, oamenii sunt în curte, sunt asigurate urgenţele", a declarat directorul medical al unităţii, dr. Criastian Niţescu.

Şi la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", activitatea este organizată astfel încât niciun aparţinător care vine să-şi ridice ruda decedată să nu fie refuzată.

„Nu putem să nu eliberăm actele necesare pentru ridicarea celor decedaţi. Nu putem opri necropsiile persoanelor care au fost aduse la Institut în acest sfârşit de săptămână. Activitatea poate fi redusă numai în acele servicii care nu au legătură cu aparţinătorii, poate unele analize care nu sunt absolut necesare", a declarat directorul general al INML, Cristian George Curcă.

În schimb, la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Capitală protestul sindicaliştilor Sanitas este dublat de nemulţumirile angajaţilor faţă de conducere. La această unitate sanitară, Corpul de Control a Ministrului Sănătăţii a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală descoperite în timpul verificărilor.

Angajaţii Spitalului de Urgenţă Buzău, în grevă pentru o oră; cadrele medicale lucrează cu banderole albe pe braţ

Cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău s-au aflat luni dimineaţă în grevă, timp de o oră, reluând lucrul în urma discuţiilor cu managerul unităţii, dar cu banderole albe pe braţ în semn de protest.

Liderul filialei Sanitas Buzău, Mihai Ştefan, a declarat că angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă au început greva în jurul orei 8.00 şi au reluat lucrul începând cu ora 9.00.

”Avem semnale că se vor rezolva, am avut şi discuţii cu managerul spitalului şi am decis să vedem ce se întâmplă mai departe”, a declarat Mihai Ştefan.

La rândul său, managerul unităţii medicale, Claudiu Damian, a declarat că în urma discuţiilor cu membrii Sanitas s-a decis anularea grevei generale, însă, cadrele medicale sunt în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţ.

”În ce priveşte greva generală, iniţial, asistenţii au coborât din secţii, dar după o oră am discutat cu dânşii şi le-am spus că ar trebui să renunţe la greva generală şi să intre în grevă japoneză până când Guvernul dă un răspuns la revendicările lor. Vineri şi Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au spus că azi (luni n.r.) va fi ultima zi în care se vor pronunţa cu privire la revendicările dânşilor”, a declarat Claudiu Damian. 

În timpul grevei, o treime din angajaţi au lucrat şi au fost asigurate urgenţele.

Angajaţii spitalelor din Timiş nu sunt în grevă; sindicaliştii nu au reuşit să adune semnăturile pentru declanşarea protestului

Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, a declarat luni dimineaţă, pentru News.ro, că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă.

”Ca să produci o grevă generală, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50 la sută plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea.

Sindicatul Sanitas Timiş nu a adunat numărul de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale.

”Numărul total de semnături la Timiş este de 2.223, contabilizate spre sfârşitul săptămânii trecute. Din aceste semnături, 1.041 sunt ale nemembrilor de sindicat. Noi am lăsat la latitudinea oamenilor, membri şi non-membri, să semneze aceste liste, care să ne dea posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, în condiţiile în care am crezut că această masă reprezentată de personalul TESA se va şi înscrie în sindicat şi atunci poţi să declari, cu aceştia, greva generală. Nu s-au înscris în sindicat decât vreo şase, la nivel de judeţ, motiv pentru care nu întrunim condiţiile legii de 50 la sută plus unu. Avem contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, în vigoare până la 31 decembrie, iar pe perioada grevei, legal, ar trebui să suspenăam acest contract, ceea ce nu ne putem permite”, a mai spus liderul de sindicat.

În Timiş, Sanitas are 4.200 de membri.

În judeţul Braşov este grevă în şapte unităţi medicale, dintre care trei din municipiul Braşov.

Potrivit liderului Sanitas Braşov, Paul Negoescu, s-au strâns semnături pentru grevă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Maternitate. În judeţ au semnat pentru grevă angajaţi de la spitalele din Predeal, Făgăraş, Rupea şi Zărneşti.

În niciuna din unităţile medicale nu protestează, însă, toţi angajaţii. Paul Negoescu declarând că oamenii nu pot fi scoşi în stradă cu forţa.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare, a anunţat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, într-o conferinţă organizată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. El a precizat că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale. 

Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.