Majorarea cuantumului pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor la 201 lei pe lună, pe perioada derulării activităţilor didactice, pentru studenţii de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii, va intra în vigoare din prima zi a semestrului al II-lea, iar gratuitatea la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi reducerea la transportul cu metroul vor intra în vigoare după publicarea metodologiei în Monitorul Oficial, a declarat, pentru News.ro, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, iar în Bucureşti vorbim şi despre reducerea pentru transportul cu metroul. Proiectul privind metodologia de acordare a acestor facilităţi are toate avizele, urmează să intre în prima şedinţă de Guvern, după care actul va fi publicat în Monitorul Oficial. Fără să fi fost adoptată această metodologie, Ministerul Finanţelor nu ar fi putut deconta aceste sume", a explicat secretarul de stat pentru învăţământ superior.

Peste 450.000 de studenţi vor beneficia de gratuitate la CFR, a precizat Gigel Paraschiv.

În legătură cu majorarea cuantumului alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor la 201 lei pe lună, pe perioada derulării activităţilor didactice, pentru studenţii de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii, aceasta va intra în vigoare din prima zi a semetrului al II-lea .

"În general, bursele sunt acordate pe semestru. În acest context, universităţile vor primi fondurile majorate din prima zi a semestrului al II-lea. În plus, Ministerul Educaţiei a pus pe site, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii din învăţământul superior de stat, cursuri de zi, noua metodologie-cadru de acordare a burselor, după care universităţile vor stabili metodologia specifică. Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017", a explicat secretarul de stat.

Potrivit proiectului, din fondurile de la buget, instituţiile de învăţământ superior de stat acordă burse pentru stimularea performanţei academice, burse sociale, burse sociale speciale, burse speciale, burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare în străinătate şi alte forme de sprijin material.

Criterii de acordare a burselor sociale

Bursele pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse sunt: burse sociale, burse sociale ocazionale şi burse sociale speciale.

Acestea sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcţie de situaţia socio-economică a familiei studentului  şi a criteriilor generale stabilite prin prezenta hotărâre şi a criteriilor specifice, elaborate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, de către senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administraţie, ca urmare a consultării cu reprezentanţii studenţilor, inclusiv organizaţiile studenţeşti din universitate, se mai arată în document.

Pentru acordarea burselor sociale nu sunt avute în vedere rezultatele academice ale studenţilor.  Bursele sociale au rolul de a asigura condiţii minime de subzistenţă pentru studenţii proveniţi din medii socio-economice defavorizate, din familii defavorizate şi celor pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscrişi.

Cuantumul bursei poate fi stabilit, prin hotărâre a Senatului universităţii, la propunerea Consiliului de Administraţie, potrivit fondurilor disponibile şi nevoilor identificate la nivelul comunităţii studenţeşti.

Bursele sociale se acordă, pe baza prevederilor regulamentului propriu stabilit de către senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administraţie, ca urmare a consultării cu reprezentanţii studenţilor, inclusiv organizaţiile studenţeşti din universitate.

Beneficiarii burselor sociale sunt: studenţi cu unul sau ambii părinţi decedaţi, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul, şi care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale; studenţii bolnavi de TBC, care se află în evidenţa unităţilor medicale, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică, cei infestaţi cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular; studenţii a căror familie nu a realizat în cele trei luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

Bursele se acordă şi pe perioada vacanţelor pentru anumite categorii defavorizate, potrivit documentului citat.

Bursele sociale speciale, acordate din fonduri de la bugetul de stat, în valoare de 700 de lei, se acordă studenţilor proveniţi din medii socio-economice defavorizate şi înmatriculaţi pe locuri bugetate, special destinate acestora.

Studenţii pot beneficia ocazional, la cerere, pe baza documentelor justificative, şi de următoarele tipuri de burse sociale, indiferent dacă mai beneficiază de altă categorie de bursă:
- bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, care se poate acorda studenţilor cu unul sau ambii părinţi decedaţi, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul, studenţilor defavorizaţi din punct de vedere socio-economic,  a căror familie nu a realizat în cele trei luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă, un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât 75 la sută din salariul minim net la nivel naţional. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiaşi student de două ori în cursul unui an universitar;
- bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soţie nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel naţional, şi constă într-o bursă pentru naştere şi lăuzie şi o bursă pentru procurarea îmbrăcămintei copilului nou-născut, care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut.
- bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înţelege soţ, soţie, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(ă), căsătorit(ă) cu soţie/soţ care nu realizează venituri, bursa de acordă rudelor de gradul I/succesorului legal, o singură dată în cursul anului universitar. Cuantumul acestei burse este stabilit de Senatul universităţii, la propunerea Consiliului de Administraţie dar trebuie să fie cel puţin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.

Bursele speciale

Bursele speciale acordate din fonduri de la bugetul de stat sunt burse pentru activităţi sportive şi artistice de performanţă. Aceste burse se acordă în funcţie de criterii de performanţă în domeniul sportiv sau artistic, în baza metodologiei proprii, stabilite de către senatul universitar, la propunerea Consiliului de Administraţie, potrivit proiectului.

Fondurile pentru acordarea burselor de la bugetul de stat sunt repartizate instituţiilor de învăţământ superior de către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), proporţional cu numărul total al studenţilor înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă, fără taxă de studii, ciclurile de studii licenţă şi master din instituţia respectivă, în baza contractului instituţional pentru fondul de burse

"Un aspect foarte important, din fondul de burse repartizat universităţilor, minim 30 la sută din total este alocat pentru categoria de burse sociale inclusiv, bursele sociale speciale. De asemenea, destinaţia fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru burse nu poate fi schimbată", a explicat secretarul de stat Gigel Parsaschiv

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.