Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că sunt două ţări care vor folosi toţi banii alocaţi din PNRR, România şi Italia, menţionând că a fost o recomandare a Comisiei Europene ca ţara noastră să nu depună acum cererile de împrumut, el precizând că România va depune la 31 mai cereri şi proiecte pentru cei 29,2 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ghinea a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după şedinţa de Guvern, obiectivele majore ale vizitei la Bruxelles. 
 
"Au fost trei obiective majore ale vizitei la Bruxelles. Unu să clarificăm şi să avem reformele importante cu Comisia Europeană, să stabilim faptul că România va cere toate cele 29,2 miliarde de euro şi să stabilim componentele cele mai avansate şi ce mai este de făcut la componentele unde mai este încă de lucru”, a transmis Ghinea.
 
El a menţionat că PNRR este un instrument de reforme şi fără realizarea acestora planul nu va trece. Ghinea a dat câteva exemple de reforme care vor fi realizate în cadrul PNRR-ul: reforma pensiilor, o reformă la companiile de stat unde va fi realizat un audit, legea salarizării în sectorul public, realizarea unui sistem de evaluare a funcţionarilor publici, îndeplinirea obiectivelor din MCV şi realizarea unei strategii anticorupţie, un sistem de descurajare a utilizării maşinilor vechi şi de încurajare a celor electrice. 
 
Ghinea a anunţat că România va trage toate cele 29,2 miliarde de euro care îi revin prin PNRR, precizând că doar ţara noastră şi Italia vor folosi toate împrumuturile din mecanismul de rezilienţă. 
 
"Al doilea obiectiv al vizitei, să stabilim foarte clar că vom trage toate cele 29,2 miliarde. Sunt doar două ţări în Uniunea Europeană care vor folosi toate împrumuturile din mecanismul de rezilienţă: România şi Italia. Ba chiar un detaliu important de la italieni, jumătate din împrumutul lor merge spre finanţarea unor proiecte deja existente. Deci, de fapt, suntem cam singura ţară şi tot nenorocul face că suntem şi singura ţară din Europa care se află în procedură de excedent bugetar. Asta face greu să ne fie greu să tragem împrumuturile fără să venim cu nişte angajamente clare de creştere a veniturilor altfel aceste împrumuturi vor atârna în balanţa deficitului bugetar”, a explicat ministrul Fondurilor Europene. 
 
El a precizat că a fost o sugestie a Comisie Europene ca România să nu depună acum cererile de împrumut, respinsă de ţara noastră. 
 
"Nu vă ascund faptul că o fost o sugestie, dacă nu chiar recomandare din partea Comisiei, să nu tragem împrumuturile, să nu depunem acum cererile pentru împrumut. Am respins această sugestie şi am fost foarte clari că România va depune la 31 mai cereri şi proiecte şi reforme pentru toate cele 29,2 miliarde”, a menţionat Cristian Ghinea. 
 
Ministrul Fondurilor Europene a trecut în revistă o parte din investiţiile care vor fi realizate prin PNRR. 
 
"Am negociat cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Fondul European de Investiţii, suntem pregătiţi să semnăm un acord cu BEI şi FEI imediat ce PNRR este aprobat şi această injecţie de capital în economia privată prin PNRR înseamnă o garanţie de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro”, a explicat ministrul.
 
El a menţionat că sume importante vor fi acordate pentru digitalizare şi pentru listarea la Bursă.  
 
"Vor fi granturi pentru digitalizare de 200 de milioane de euro, administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi o măsură de sprijin pentru listarea la Bursă. (…) Va fi un instrument de 35 de milioane de euro dedicat pentru asistenţă tehnică pentru companii care vor să se listeze la Bursa de Valori de la Bucureşti pe care o vom gestiona împreună cu Bursa de la Bucureşti”, a transmis Cristian Ghinea. 
 
El a mai anunţat că pentru Educaţie e alocată suma de 3,7 miliarde de euro, bani din care vor fi realizate 10.000 de laboratoare, vor fi cumpărate 2.000 de microbuze "verzi", peste 80.000 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier, iar 50 de şcoli "verzi" vor fi construite.
 
De asemenea, Sănătatea va primi 2,5 miliarde de euro prin PNRR, bani cu care vor fi construite sau dotate 200 de centre comunitare, trei mii de cabinete de medici de familie şi vor fi construite şi renovate spitale. Totodată, pentru împăduriri şi combaterea tăierilor ilegale România va primi 1,4 miliarde de euro. 
 
Ghinea a mai anunţat realizarea unei reforme a modului de taxare a transportului. 
 
"Gândim o reformă a modului de taxare a transportului, de a încuraja transportul pe căi ferate, de a taxa în mod real gradul în care sunt utilizate drumurile publice, se va trece de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plăteşte în funcţie de volumul de marfă. În primii doi ani vor fi instalate sisteme digitalizare de urmărire a mărfurilor în România urmând ca apoi să ne permită să facem pasul tehnic de taxare”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.