Un ghid audio computerizat adresat nevăzătorilor, care dispune şi de taste numerice tactile cu caractere Braille, a fost pus în funcţiune în sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, adresându-se unui număr de peste 2000 de persoane din judeţ care au nevoie să intre în contact periodic cu funcţionarii. Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate şi îndrumarea utilizatorului spre căile de acces.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii DGASPC Arad au instalat în sediul instituţiei un ghid audio computeriat adaptat nevăzătorilor care se adresează periodic instituţiei.

Dispozitivul este unul direcţional cu afişaj şi taste numerice tactile cu caractere Braille şi permite accesarea serviciilor de specialitate şi îndrumarea nevăzătorilor spre căile de acces.

Odată accesat, sistemul audio redă mesajul selectat de persoana cu deficienţe de vedere în urma apăsării tastelor.

”Utilizatorii nevăzători recepţionează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz sau prin pipăit, astfel că este nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă lor. Exact acest lucru face dispozitivul direcţional amplasat la intrarea în instituţia noastră. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, aşa cum este şi site-ul instituţiei, declarat ca fiind cel mai prietenos şi uşor de accesat de persoanele cu deficienţe de vedere care interacţionează online cu instituţia noastră”, a declarat, marţi, Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Înainte de a fi dat în folosinţă, aparatul a fost testat de membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficienţe.

În judeţul Arad sunt încadrate în grad de handicap vizual peste 2.200 de persoane.

Strategia naţională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2014–2020 stabileşte obligativitatea instituţiilor publice de accesibilizare în raport cu nevoile acestora.

De asemenea, Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap subliniază obligaţia autorităţilor publice de a promova şi implementa conceptul ”acces pentru toţi”, fiind interzise orice discriminări pe motiv de dizabilitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.