Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că schema completă de vaccinare oferă o protecţie de peste 90% faţă de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta, precizând că vaccinurile existente sunt foarte eficiente împotriva formelor severe de boală şi împotriva spitalizărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gheorghiţă a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, situaţia din Marea Britanie. 
 
"În spaţiul public în ultimele zile se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare înregistrate, de pildă, în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu schema completă şi aş vrea să explic puţin aceste lucruri, tocmai pentru a nu exista o confuzie în interpretarea datelor. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate la nivel populaţional creşte, ipotetic, dacă am avea sută la sută persoane vaccinate, evident că parte din cazurile care sunt diagnosticate cu infecţia Sars-Cov-2 şi ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinaţi. Ca atare, în Marea Britanie, în momentul de faţă, între 80 şi 95% din persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani au fost deja vaccinate cu schema completă”, a precizat Gheorghiţă. 
 
El a mai făcut câteva afirmaţii legate de interpretarea acestora date.  
 
"Un calcul foarte simplu, ca să înţelegem cum interpretăm aceste date, dacă avem un focar de infecţie Sars-Cov-2 constituit din 100 de persoane, din care 80 sunt persoane vaccinate cu schema completă şi 20 de persoane nevaccinate, şi opt persoane din cele 80 vaccinate ajung la spital, respectiv opt din cele 20 nevaccinate ajung la spital, vom ajunge la o concluzie că 50% din persoanele spitalizate sunt persoane care au fost vaccinate cu schema completă. Dar dacă raportăm aceste cazuri la populaţia expusă din rândul celor vaccinaţi complet, vorbim de 10% persoane care au fost spitalizate, spre deosebire de 40% persoane spitalizate din rândul celor nevaccinaţi”, a declarat Gheorghiţă. 
 
El a precizat că vaccinarea cu schema completă oferă o protecţie de peste 90 la sută faţă de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta. 
 
"Cu atât mai mult, datele publice existente din Marea Britanie ne arată în momentul de faţă că vaccinarea cu schema completă oferă o protecţie de peste 90% faţă de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta. Ca atare, vaccinurile în momentul de faţă sunt foarte eficiente împotriva formelor severe, împotriva spitalizărilor. Sigur că nu vorbim de protecţie de sută la sută, însă vaccinarea cu schema completă reduce substanţial riscul de spitalizare şi riscul de deces”, a menţionat Gheorghiţă.
 
Coordonatorul campaniei de vaccinare a transmis că rata de mortalitate în Marea Britanie este redusă de 30 de ori faţă de valul precedent. 
 
"În momentul de faţă în Marea Britanie, pentru că este un exemplu pentru toată lumea, amplitudinea acestui val patru este la circa două treimi din valul precedent, ceea ce înseamnă circa 10… dar dacă ne uităm la spitalizare şi decese, doar 10% din cazurile confirmate sunt spitalizate în momentul de faţă, comparativ cu ce se întâmplă în valul precedent comparativ şi rata de mortalitate este 3,3% comparativ cu ce se întâmpla în valul precedent. Vedem o reducere a mortalităţii de circa 30 de ori în momentul de faţă faţă de valul precedent în Marea Britanie. Rata de fatalitate este de circa 0,3% în Marea Britanie din cazurile confirmate, rata de fatalitate înţelegem numărul de cazuri de deces din persoane confirmate cu infecţie Sars-Cov-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.