Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că există posibilitatea ca, având în vedere virulenţa tulpinii din Marea Britanie a SARS-COV-2, să fie nevoie de atingerea unei imunităţi colective de peste 70%. În acest context, medicul susţine că, după imunizarea a până la şapte milioane de români, va fi nevoie ca autorităţile să schimbe strategia de vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Valeriu Gheorghiţă a afirmat,  luni seară, la Realitatea Plus, că dacă, în cazul tulpinii apărute în Wuhan, infecţia ar fi putut fi controlată la o rată de imunizare colectivă de 60-70%, în urma apariţiei de noi forme ale virusului, cum este tulpina britanică, semnificativ mai contagioasă, "este posibil să ai un grad de imunitate colectivă mai mare decât 60-70%, poate chiar 80%, depinde de cât de contagioasă va fi această tulpină".
 
În acest context, medicul a explicat că gradul de imunizare trebuie să fie cu atât mai ridicat cu cât o tulpină virală este mai contagioasă. 
 
"La un moment dat o să trebuiască să facem un pas în faţă către pacienţi, către persoane, să mergem în mediu rural, să intensificăm activitatea de vaccinare şi acolo, pentru că va veni un moment în care nivelul celor care se vor adresa centrelor de vaccinare va scădea. Estimăm aşa, că în jur de cinci, şase milioane de persoane, nu vom avea probleme din punctul de vedere al adresabilităţii pentru vaccinare. Însă de la şase milioane, şapte milioane către zece, unsprezece milioane atunci necesită un efort considerabil din partea noastră şi logistic, şi organizatoric, să putem asigura acest obiectiv”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.