Şaptesprezece copii cu vârste între 11 şi 14 ani sunt internaţi la Spitalul de Pediatrie din Galaţi, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost preluaţi cu ambulanţele de la şcoala din localitatea Pechea, reprezentanţii DSP spunând că elevilor li s-a făcut rău după ce au băut lapte alterat primit la şcoală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE:Autorităţile din Galaţi au decis retragerea lotului de lapte distribuit elevilor din judeţ

Autorităţile de sănătate publică din Galaţi au decis, sâmbătă, retragerea întregului lot de lapte distribuit elevilor din judeţ, după ce la Spitalul de Copii din Galaţi au fost internaţi 17 copii cu toxiinfecţie alimentară ca urmare a consumului de lapte furnizat în cadrul programului "Lapte şi corn".

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, a spus că prin Sistemul de Alertă s-a decis retragerea întregului lot de lapte care a condus la îmbolnăvirea celor 17 copii, în condiţiile în care alimentul prezenta modificări organoleptice.

Potrivit sursei citate, inspectorii de sănătate publică au prelevat probe din laptele distribuit la şcoala din Pechea, din cauza căruia s-au îmbolnăvit copiii, urmând să fie analizate pentru a se descoperi cauza îmbolnăvirii copiilor.

Carmen Tudor, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, a declarat corespondentului News.ro, că vineri, la ora 16.00, CJPC a fost informat de Poliţia din Pechea despre îmbolnăvirea copiilor, fiind solicitată prezenţa inspectorilor de specialitate la faţa locului.

"S-a făcut un control la un lot de lapte de tip UHT, ambalat în cutii. Nu s-au constatat însă probleme de etichetare şi depozitare.Laptele era în termen şi nu trebuia ţinut la frigider, în condiţiile în care temperatura la care trebuie ţinut este sub 25 de grade", a mai spus Carmen Tudor.

UPDATE: Copiii vor fi externaţi din spital cel mai probabil luni

Managerul Spitalului de Copii "Sfântul Ioan" din Galaţi, Victoriţa Ştefănescu, a declarat corespondentului News.ro că, în momentul de faţă, în unitatea medicală sunt internaţi 17 copii cu toxiinfecţie alimentară, starea lor de sănătate fiind bună.

Ea a mai spus că elevii vor fi monitorizaţi în continuare, urmând să fie externaţi, cel mai probabil, în cursul zilei de luni.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Cornel Hamza, a declarat pentru News.ro că laptele a fost distribuit elevilor de către firma SC Mazepa SRL, din Galaţi, care a câştigat licitaţia organizată de CJ în cadrul Programului guvernamental "Laptele şi cornul".

Potrivit aceleiaşi surse, laptele a fost furnizat firmei Mazepa de o societate din judeţul Braşov.

Copiii au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară

Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, 17 copii - 8 băieţi şi 9 fete - cu vârste între 11 şi 14 ani, au fost preluaţi cu patru ambulanţe de la şcoala din localitatea Pechea, după ce au acuzat dureri abdominale şi simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare.

Polinschi a precizat că toţi cei 17 copii au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie din Galaţi, iar în prezent starea acestora este "mult ameliorată", având forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au precizat, sâmbătă dimineaţă, că în total la Pediatrie sunt internaţi 17 elevi de la şcoala din Pechea şi că la unitatea de învăţământ a fost trimisă o echipă de inspectori, care a verificat produsele primite de copii prin programul "Cornul şi laptele".

Potrivit DSP, inspectorii au constatat că elevilor li s-a făcut rău din cauza laptelui primit la şcoală, care, deşi era în termenul de valabilitate, avea "modificări organoleptice".

Inspectorul şcolar general Mioara Enache a declarat că elevilor li s-a făcut rău vineri după amiază, după ce au consumat laptele din cutii care prezentau umflături. Potrivit sursei citate, cutiile cu lapte se află în termenul de garanţie şi au fost depozitate corespunzător la şcoală, fiind vorba despre 200 de cutii din care s-au distribuit 44. Câţiva elevi au deschis cutiile, iar cei care au băut imediat au acuzat simptome de toxiinfecţie alimentară, a spus inspctorul şcolar.

La şcoală au fost echipe DSV, DSP şi de la Protecţia Consumatorilor, care au prelevat probe, fiind aşteptate rezultatele analizelor.

Laptele a fost îmbuteliat la o firmă dintr-un alt judeţ şi a fost distribuit de o firmă din Galaţi, potrivit aceleaişi surse.

Mioara Enache a mai spus că, în prezent, starea copiilor este bună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.