Un laborator de inovare deschisă, primul de acest fel din România, a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, printr-un proiect internaţional. Studenţii vor avea posibilitatea să caute soluţii la probleme reale ridicate de companii, administraţii sau universităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laboratorul de inovare, inaugurat, miercuri, la Universitatea „Dunărea de Jos”, a fost deschis în cadrul proiectului transnaţional "Interreg Danube", prin intermediul căruia au fost create şapte laboratoare de inovare deschisă în şapte ţări riverane Dunării.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în cadrul acestui laborator, primul din România, echipe de studenţi, sub îndrumarea unor mentori, vor căuta soluţii şi vor dezvolta idei de afaceri pornind de la probleme din lumea economică şi socială, lansate de companii, administraţii publice sau universităţi.

"Un astfel de laborator este un spaţiu creativ şi dispune de o masă de consiliu, calculatoare, iar, în curând, se doreşte şi achiziţionarea unei imprimante 3D. Practic, laboratorul constituie locul în care universităţi, companii, administraţii publice în căutare de inovare vor lucra împreună cu studenţi ai universităţii în cadrul unor proiecte comune pentru rezolvarea unor probleme reale. Practic, o societate care vrea
să-şi dezvolte un produs sau o tehnologie, face această propunere la universitate, noi căutăm studenţii care ar putea să rezolve această problemă şi pe care o putem duce până la un anumit nivel. Spre exemplu, a venit o firmă care ne-a propus să creăm un sistem de recuperare a căldurii de la patiserii, există în patiserii sisteme de recuperare a căldurii de la cuptoare, dar produsele de patiserie sunt scoase la temperaturi de 120-130 de grade se răcesc până la 38 de grade pentru a putea fi puse la vânzare cu ajutorul unor instalaţii de climatizare şi ideea e să să recuperăm această căldură", a afirmat profesorul Florin Popescu de la Facultatea de Inginerie, responsabil de proiect din partea Universităţii.

El a precizat firmele vor putea să lanseze pe un site diferite provocări către studenţi pentru găsirea unor soluţii în cadrul acestor laboratoare.

"Provocările vor fi lansate pe un site internaţional,  iar pentru rezolvarea provocărilor pot candida tineri din orice ţară. Companiile desemnează un mentor care se întâlneşte cu studenţii, le prezintă problema şi îi ajută, le dă idei, îi monitorizează în procesul de
dezvoltare a acestor probleme, iar univeristatea joacă rol de intermediar", a mai
spus responabilul de proiect.

Valorea întegrului proiect la nivel internaţional este 1,7 milioane de euro, iar investiţia în crearea laboratorului de la Galaţi s-a cifrat la circa 10.000 de euro, jumătate din bani provenind fondurile din cadrul proiectului DA-SPACE,  celalaltă jumătate fiind contribuţia universităţii gălăţene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.