Un număr de 173 de urgenţe medicale legate de consumul de droguri şi substanţe psihoactive au fost înregistrate în judeţul Galaţi, în anul 2016, 73 dintre acestea fiind la Spitalul de Pediatrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În judeţul Galaţi s-au înregistrat anul trecut 173 de fişe privind urgenţele cauzate de consumul de droguri şi a altor substanţe psihoactive, dintre care 100 la Spitalul Judeţean de Urgenţe ”Sf. Andrei” Galaţi şi 73 la Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan” Galaţi, potrivit unui bilanţ prezentat, vineri, la sediul Prefecturii, de şefa Centrului Regional de Prevenire de Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Galaţi, Angela Mihaela Ene.

Totodată, 111 persoane au beneficiat anul trecut de programul terapeutic al Centrului de Prevenire de Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi, dintre care 63 de persoane au fost nou incluse.

Dintre cei incluşi în programul terapeutic de asistenţă în perioada ianuarie - decembrie 2016, nouă persoane au apelat la serviciile CRPECA din proprie iniţiativă, 45 au fost referiţi de către DIICOT, cinci de către DGASPC, una de către Penitenciarul Galaţi şi trei de către Serviciul de Probaţiune. Tipurile de substanţe consumate de aceste persoane au fost: cannabis, noi substanţe psihoactive (NSP) şi inhalanţi chimici toxici.    

Comparativ cu anul 2015, a crescut vârsta de debut în consumul de droguri, astfel dacă în anul 2015 vârsta de debut era de 11 ani, în anul 2016 au fost înregistrate cazuri de asistenţă a consumatorilor cu vârste minime de 13 ani.

Pe de altă parte, a scăzut numărul cazurilor aflate în asistenţă pentru beneficiarii de sex feminin. Dacă în anii anteriori acestea existau în mod accidental, în anul 2015 s-a constat că mai mult de 12% dintre cazurile înregistrate erau de sex feminin, iar în perioada ianuarie-noiembrie 2016 au fost înregistrate doar şapte cazuri din cele 63 nou-înregistrate ca fiind de sex feminin.

Potrivit datelor, a crescut numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă care au finalizate studiile superioare, în rândul acestora prevalând consumul de cannabis, precum şi numărul cazurilor de consumatori provenind din familii dezorganizate. Faţă de anul 2014, când  dconsumul de NSP ocupa primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri, în anul 2015 şi în anul 2016 se observă tendinţa cannabisului de a deveni principalul drog consumat, urmat de NSP, cocaină şi inhalanţi chimici toxici.   

Din datele CRPECA Galaţi colectate de la BCCO Galaţi reiese că locurile cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri sunt cluburile de noapte, discotecile şi parcurile de pe raza municipiului Galaţi, iar cei în rândul cărora prevalează consumul de droguri au vârste între 16 – 30 de ani. Pe tipuri de droguri ilicite consumate s-a constatat o cerere mai mare pe piaţa de consum gălăţeană a drogurilor de risc (marijuana) şi un trend descendent în ceea ce priveşte consumul de noi substanţe psihoactive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.