Mai mulţi elevi din Galaţi au acuzat probleme oculare, unii dintre ei ajungând la spital, după ce în clasa în care învaţă a fost lăsată în funcţiune o lampă UV, menită a dezinfecta încăperea. Patru copii au ajuns la spital cu probleme la ochi, iar alţi 10 au reclamat usturimi şi dureri oculare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit inspectorului Aura Moza din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, incidentul a avut loc la o clasă a patra a Şcolii Gimnazială nr. 13. Clădirea acestei unităţi de învăţământ este în reabilitare, motiv pentru care elevii au fost relocaţi în alte unităţi de învăţământ.

În clasa în care învaţă copiii, la Liceul "Emil Racoviţă", este montată o lampă UV menită să îndepărteze riscul de răspândire a noului coronavirus. În ziua anterioară, lampa a fost uitată aprinsă, fără ca vreo persoană să îşi dea seama.

Marţi seară, pe unul dintre elevi au început să îl usture ochii foarte tare, aşa că mama acestuia a sunat la 112.

"Copiii acestei clase, IV C, sunt relocaţi într-o sală de clasă de la Liceul Emil Racoviţă. Această sală de clasă a fost dotată de către şcoala gazdă cu lampă UV, cu raze ultraviolete. Conform prescripţiilor din manualul de utilizare, această lampă nu are voie să funcţioneze în prezenţa persoanelor care se află în sala respectivă. Se pare că ieri această lampă a rămas din greşeală deschisă. Seara, din cei 28 copii prezenţi, unul dintre ei a prezentat simptome mai grave, iar mămica sa a sunat la 112. A anunţat învăţătoarea, a anunţat conducerea şcolilor şi din acel moment s-a constatat că mai mulţi copii din clasa respectivă au fost afectaţi de această lampă, inclusiv doamna învăţătoare", a declarat inspectorul şcolar Aura Moza.

Între timp, şi alţi copii au început să prezinte probleme la ochi.

"Simptomele erau asemănătoare cu cele de la insolaţie. Dureri de cap, ochişori umflaţi, senzaţie de nisip sub pleoape. Doamna director adjunct a luat legătura imediat cu medicul şcolii. Acesta a dat recomandările pe care le dă un medic, iar învăţătoarea a transmis mai departe recomandările părinţilor. Dimineaţă copiii au rămas acasă. Nu au mai venit la şcoală şi li s-a recomandat să evite lumina soarelui, respectiv lumina lămpilor de interior. Un elev a ajuns aseară, iar dimineaţă alţi trei părinţi şi-au dus copiii la spital. Copiii au fost trimişi înapoi acasă, deci nu sunt internaţi. Am solicitat notă de informare de la directorul şcolii care găzduieşte aceşti copii pentru că până la urmă ei erau cei care aveau această lampă UV, de la directorul adjunct al unităţii şcolare căreia îi aparţine această clasă, IV C, doamnei învăţătoare şi doamnei îngrijitoare. Lampa respectivă va fi dată jos ca să excludem orice altă problemă", a declarat inspectorul Aura Moza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.