Aproximativ 200 de persoane, majoritatea în vârstă, s-au aşezat la rând, luni, de la primele ore ale dimineţii, la Direcţia de Impozite şi Taxe din Galaţi, pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale, în prima zi din acest an când s-au deschis ghişeele, unele taxe şi impozite fiind mai mari în 2018 faţă de anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei circa 200 de gălăţeni, majoritatea pensionari, au venit cu mult timp înainte ca programul de lucru de la sediul central al Direcţiei Generale Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale să înceapă.

Oamenii s-au aşezat la rând afară şi au aşteptat ca ghişeele să se deschidă la ora 8.30.

”Am venit de la ora 7.00, din prima zi, aşa suntem obişnuiţi. Noi suntem la o vârstă când pensia trebuie să o programăm şi începând din noiembrie noi am gândit că avem reducerea de 10% şi am pus ban pe ban ca din ianuarie să venim să plătim şi să nu mai avem grijă în primul rând că apar şi altele pe lângă taxe şi impozite la apartament şi maşină. După, începe întreţinerea şi toate celelalte. Taxele s-au mărit, dar pensiile nu. Este foarte greu şi trebuie drămuit fiecare bănuţ”, a spus o femeie care aştepta la rând. 

În momentul în care uşile instituiei s-au deschis, unii dintre cei aflaţi la rând s-au înghesuit să ajungă primii la ghişee, iar alţii s-au certat.

Pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, obligaţiile fiscale pot fi pltătie şi on-line, pe platforma ghiseul.ro, însă mulţi dintre cei aflaţi luni dimineaţa la rând au spus că fie că nu au încredere să-şi plătească dările astfel, fie nu ştiu să utilizeze internetul.

”Eu sunt de la ora şase aici, am venit să plătesc taxele, din prima zi de la prima oră ca să nu ne ia nimeni înainte. Eu nu am internet ca să plătesc online”, a afirmat o femeie. La rândul lui, un bărbat a spus că nu are încredere să-şi achite datoriile online.  ”Nu folosesc nici eu internetul. Am venit la rând ca să fiu sigur că ajung banii, trebuie să aşteptam. Aşa sunt sigur că îmi dă hârtia aceea la mână că am plătit şi aşa mi-am luat grija de datorie, aşa plătesc de ani de zile”, a afirmat el. 

Chiar şi aşa, conducerea Direcţiei Generale Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale spune că gălăţeniii folosesc platforma ghiseul.ro mai mult decât contribuabilii din majoritatea localităţilor din ţară.

”Gălăţenii folosesc ghiseul.ro într-un număr mai mare faţă de cei din alte localităţi din ţară, sunt undeva la 10.000 de utilizatori din circa 160.000 , care achită prin ghiseul.ro. E mai mult faţă de alte oraşe, Galaţiul fiind chiar premiat în acest sens. Sunt într-adevăr puţini cei 10.000, dar sperăm că anul acesta va creşte numărul lor”, a declarat Ioan Daniel Stadoleanu, directorul Direcţiei Generale Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale.

O parte dintre taxele şi impozitele datorate de populaţie în 2018 s-au modificat faţă de anul trecut. Spre exemplu, cuantumul impozitului pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 mp, zona centrală a oraşului (zona A), cu destinaţie de locuinţă, este de 108 lei, faţă de 96 lei, în anul 2017. Şi valoarea taxei speciale de habitat pentru persoanele fizice s-a mărit şi este în cuantum de 85 lei/persoană/an, faţă de 67 lei/persoană/an, în anul 2017. Totodată, pentru o clădire nerezidenţială evaluată la 150.00 lei, în anul 2018, impozitul este de 900 lei, faţă de 450 lei, în anul 2017. Alte taxe s-au micşorat cum ar fi impozitul pe garaje care a scăzut. Astfel, pentru un garaj de 25 de mp, impozitul este de 10 lei anul acesta, faţă de 9 lei anul trecut. Sunt şi impozite care au rămas la fel ca anul trecut, cum ar fi impozitul pe teren care în zona central este de 88 lei pentru o suprafaţă de 100 mp. Anul trecut, la Galaţi s-au colectat din taxele şi impozitele locale circa 110 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.