Primarul Capitalei Gabriela Firea cere Guvernului majorarea sumelor alocate autorităţilor locale la rectificarea bugetară, dar şi ca Ministerul Finanţelor să îşi dea acordul pentru creşterea gradului de îndatorare în cazul autorităţilor locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gabriela Firea mai spune că autorităţile publice din întreaga ţară au investit 853 de milioane de lei în lupta cu pandemia, iar din aceşti bani 500 de milioane au fost investiţi de consiliile judeţene şi de primăriile conduse de către social-democraţi. În acest context, Firea cere guvernului să ia măsuri pentru a ajuta autorităţile locale
”Efortul Consiliilor Judeţene şi primăriilor a fost enorm în această pandemie. Este, de fapt o normalitate, este firesc să ne fi comportat cu toţii aşa, dar cred că şi partea executivă trebuie să răspundă ”prezent” de acum încolo solicitărilor autorităţilor publice locale, indiferent de culoarea politică, pentru că toate sunt acum într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere financiar. (...) Ne-am făcut datoria, dar este şi rândul Executivului în acest moment să asculte doleanţele autorităţilor publice locale şi să rezolve problemele, pentru că acestea nu pot fi rezolvate decât împreună”, a afirmat Gabriela Firea duminică, într-o conferinţă de presă. 
Aceasta a spus că aşteaptă ca guvernul să ia în calcul solicitările autorităţilor locale la rectificarea bugetară, dar şi să aprobe majorarea gradului de îndatorare astfel încât unele autorităţi locale, care îndeplinesc condiţiile, să poată contracta împrumuturi de pe piaţa liberă. 
 
„Aşteptarea concretă este, în primul rând să se ţină cont de solicitările noastre pentru rectificarea bugetară şi o altă solicitare şi rugăminte este aceea de a ni se acorda dreptul municipiilor care am solicitat în această perioadă creşterea gradului de îndatorare, pentru a ne putea măcar împrumuta de pe piaţa bancară liberă, privată, să depăşim această perioadă financiară foarte grea, în condiţiile în care Guvernul  în mai are resurse suficiente sau sunt alte domenii prioritare către care trebuie să îndrepte aceste resurse” a declarat Firea.
Firea a dat exemplul Primăriei generale a Capitalei, care are un grad de îndatorare de 8% şi ar putea face împrumuturi până la un grad de îndatorare de până la 30%, cu acordul Ministerului Finanţelor. 
Primarul Capitalei mai spune că în lipsa finanţării multe autorităţi locale pot ajunge într-un blocaj, fapt care ar afecta inclusiv economia.
Gabriela Firea a precizat că Primăria Capitalei a făcut o solicitare scrisă către Ministerul Finanţelor Publice pentru a putea contracta de la băncile comerciale private un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiţi în domenii precum sănătate, social, termoficare sau transport în comun.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.