Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut, printr-o scrisoare deschisă, primului ministru Dacian Cioloş, viceprim-ministrului Vasile Dîncu, ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu şi ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, ca Guvernul să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi ELCEN astfel încât ameninţările furnizorului de agent termic cu întreruperea căldurii înainte de sezonul rece să nu ajungă să se concretizeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Firea consideră că ELCEN duce o politică extrem de dură prin ameninţarea constantă că, înainte de sezonul rece, va întrerupe furnizarea energiei termice. Primarul general a explicat, în scrisoarea deschisă, că nu poate distribui întreg bugetul Primăriei Capitalei pentru a plăti, în câteva luni, o datorie de 10-15 ani pe care o are RADET către ELCEN.

„Pe termen scurt, stimate domnule Prim-ministru, vă rog să aveţi în vedere găsirea unor soluţii urgente pentru a asigura necesarul financiar atât al RADET, cât şi al ELCEN SA, în vederea trecerii perioadei de iarnă 2016-2017, cu precizarea că în prezent Primăria Municipiului Bucureşti nu poate achita decât subvenţia, care este plătită la zi”, scrie Primarul General al capitalei.

Firea a arătat că a luat o serie de măsuri pentru ca relaţia dintre cei doi agenţi economici să revină la normal.

"Pentru a nu risipi banul public, am solicitat realizarea în regim de urgenţă a unui audit la RADET. (...) Având în vedere că peste 60% din veniturile ELCEN sunt furnizate de clientul RADET, consider că soluţia de rezolvare nu poate veni doar de la Primăria Municipiului Bucureşti şi este necesară implicarea, atât a dumneavoastră personal şi a structurilor Guvernului (Ministerul Energiei, Finanţelor, Dezvoltării), cât şi a autorităţilor coordonate de Parlamentul Romaniei (ANRE), prin toate metodele legale, având ca scop găsirea unei soluţii globale de identificare a datoriilor reale şi a metodelor de scadentare sau eşalonare a acestor”, le scrie Gabriela Firea reprezentanţilor Guvernului.

Prin Hotărârea nr. 424/22.12.2008 s-a stabilit o datorie în valoare de 743,4 milioane de lei pe care RADET ar fi trebuit să o achite către ELCEN.

Potrivit Protocolului, 45% din totalul datoriei – adică 334,5 milioane de lei – urmau să provină de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar restul de 55% - 408,9 milioane de lei – urmaru să provină de la bugetul local.

În prezent, din datoria stabilită iniţial a rămas neplătită suma de 259 de milioane de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.