Avem o mare problemă cu educaţia şi cred că ar trebui să vorbim de scăderea ponderii cheltuielilor cu protecţia socială şi despre folosirea acestor fonduri pentru educaţie, a declarat vineri, la conferinţa "Parteneriatul public-privat pentru educaţia timpurie, o şansă pentru competitivitatea României", secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, precizând că vorbeşte mai mult în calitate de cetăţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe a susţinut importanţa investiţiei în educaţie în general şi în educaţie timpurie în special. El a arătat că este foarte important să ne uităm în jurul nostru şi să vedem state care erau în curs de dezvoltare, iar acum sunt state dezvoltate şi ca urmare a faptului că au investit masiv în educaţie timpurie.

“Faptul că business plan-ul politicianului nostru este pe patru ani, cât e mandatul, nu ajută la obţinerea unor rezultate. Suntem conştienţi de pericolul pe care astfel de politici îl au asupra noastră? Trebui să realocăm nişte resurse care acum sunt risipite”, a spus secretarul de stat.

Biriş a afirmat că România are o problemă importantă cu educaţia şi a precizat că o soluţie ar putea fi reducerea fondurilor alocate protecţiei sociale şi direcţionarea acelor bani către educaţie.  

“Cu educaţia avem o mare problemă. Cred că ar trebui să vorbim de scăderea ponderii cheltuielilor cu protecţia socială şi despre folosirea acestor fonduri pentru educaţie, începând de la creşe, educaţie timpurie şi aşa mai departe. Dacă ne uităm mereu cum facem bani pentru educaţie, nu o să avem rezultate. (…) Trebuie să înţelegem că populismul este coruperea alegătorilor de către politicieni”, a spus Gabriel Biriş.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a arătat că deşi din 2011 se vorbeşte despre alocarea a şase la sută din PIB educaţiei, nu ştie de unde ar putea veni aceşti bani.

Demnitarul a arătat însă că esenţial ar fi să existe un angajament pentru ca, în fiecare an, bugetul educaţiei să crească măcar cu opt - zece la sută.

“Paşii mari sunt foarte greu de făcut”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, i-a atras atenţia secretarului de stat din Ministerul de Finanţe că măsura sugerată de el ar fi tot populistă.

“Soluţia dată de dumneavoastră pentru finanţarea educaţiei este una populistă. Nu iei tot de la săraci ca să dai în altă parte”, i-a spus Mircea Toma lui Gabriel Biriş.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.