Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, vineri, patru măsuri pe care trebuie să le ia statul pentru combaterea violenţei în şcoli, după ce un bărbat a ameninţat copiii directoarei unei şcoli din judeţul Iaşi şi că va distruge maşinile profesorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSLI, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, cere Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Guvernului României şi Parlamentului aplicarea de urgenţă a măsurilor necesare pentru combaterea acestui fenomen al violenţei care are loc în incinta spaţiilor de învăţământ. 

Federaţia a transmis patru măsuri pe care le consideră necesare:

1. Pază şi protecţie în unităţile de învăţământ: siguranţa în unităţile  de învăţământ este instituită, încă din luna martie 2007, prin Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, în responsabilitatea  autorităţilor administraţiei locale, a inspectoratelor şcolare, inspectoratelor de poliţie, inspectoratelor de jandarmerie şi a unităţilor de învăţământ.

Însă, nerespectarea  sistematică a acestei legi este cea care duce la situaţii în care viaţa elevilor şi a angajaţilor din educaţie este pusă în pericol. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unităţi de învăţământ, fără să fie legitimat, este o mare problemă care trebuie rezolvată urgent.

Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate şcolile din România să beneficieze de pază şi protecţie. Altfel, elevii, dar şi angajaţii din şcoli, rămân vulnerabili la orice formă de violenţă.

2. Legea de protecţie a cadrelor didactice: la propunerea federaţiei noastre, în urmă cu patru ani a fost depusă o iniţiativă legislativă privind protecţia cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiei specifice funcţiei.

Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi mai are nevoie doar de votul senatorilor. Legea trebuie pusă pe ordinea de zi a Senatului în regim de urgenţă, reprezentând o necesitate pentru sistemul de învăţământ, iar adoptarea ei – o prioritate.

După promulgare, legea va oferi protecţie cadrelor didactice în situaţii precum cea petrecută recent  la Şcoala din Todireşti. Educaţia nu se poate face într-un spaţiu al terorii, al violenţei şi al fărădelegilor!


3. Punerea în aplicare de urgenţă a modificărilor din Legea educaţiei naţionale privind combaterea bullying - ului. Normele de aplicare a legii se află acum în dezbatere publică, iar din momentul intrării lor în vigoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării are obligaţia să dispună toate acele măsuri prin care se face prevenţie, dar se şi intervine cu un plan concret de acţiune şi sancţiuni în cazurile de agresiuni de orice tip.

Toate aceste modificări în legislaţie vor ajuta elevii, profesorii şi părinţii în lupta cu violenţa din şcoli.
   
4.  Urgentarea  procedurii privind stabilirea incompatibilităţilor de ordin medical cu funcţia  didactică, în vederea prevenirii comportamentelor deviante a celor care au ca menire principală educarea copiilor şi tinerilor. Vom evita astfel cazurile în care cadrele didactice au un comportament nepotrivit faţă de elevi sau părinţi. 

De asemenea, se impune elaborarea Nomenclatorului bolilor profesionale pentru  personalul din învăţământ.

”Noi nu vrem violenţă în unităţile de învăţământ şi considerăm că şcoala trebuie să fie un spaţiu sigur pentru toţi participanţii la actul educaţional: în egală măsură cadre didactice şi elevi. Ce se întâmplă în acest moment în unităţile de învăţământ este alarmant. Şcolile sunt expuse actelor de agresiune, iar elevii şi profesorii sunt vulnerabili, pentru că nu au cum să se apere. Atragem atenţia, încă o dată, că şcoala românească are nevoie urgentă de Legea de protecţie a cadrelor didactice. Senatorii au datoria de a vota acest proiect de lege pentru a contribui  la diminuarea numărului cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ şi pentru instaurarea unui climat de siguranţă şi protectie a copiilor/ elevilor şi a profesorilor. O altă problemă majoră o reprezintă lipsa pazei în unităţile de învăţământ: aici este şi mai grav, pentru că avem o lege, dar care nu este aplicată de autorităţi şi nimeni nu este tras la răspundere pentru acest lucru. Componenta financiară nu trebuie să fie cea care stabileşte cum sunt protejate şcolile. Tot ce vrem este siguranţă şi respect reciproc în unităţile de învăţământ, vrem şcoli în care să nu ne mai fie frică!", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.   

La Şcoala din Todireşti, judeţul Iaşi, un bărbat a ameninţat cu moartea copiii directoarei unităţii de învăţământ şi că va distruge maşinile profesorilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.