Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului, dar şi parlamentarilor României, măsuri de protecţie pentru cadrele didactice, în cazul în care sunt agresaţi fizic sau verbal. FSLI a depus la Parlament încă din 2015 un proiect de act normativ, preluat de un grup de parlamentari. Această iniţiativă a venit ca urmare a numeroaselor cazuri de violenţă din şcoli, iar până acum autorităţile nu au reuşit să rezolve această problemă. Statistici ale Ministerului Educaţiei din anul 2015 arată că în fiecare zi sunt raportate 70 de cazuri de violenţă în şcoli, victime fiind atât elevi, cât şi cadre didactice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSLI a transmis, luni, un comunicat de presă în care precizează că, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Educaţiei, la nivelul anului 2015, peste 19.000 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în şcoli.

”Imaginile difuzate de mass-media, în care un cadru didactic din Teleorman este umilit, batjocorit şi agresat de către elevii săi, ne revoltă. Anul trecut un cadru didactic din judeţul Botoşani a fost lovit cu violenţă de un părinte chiar în faţa colectivului de elevi, fiind transportat la spital. Atragem atenţia opiniei publice, dar şi Guvernului şi Parlamentului României, că astfel de situaţii nu trebuie să se întâmple în unităţile de învăţământ. Şcoala trebuie să fie mediul care-i formează pe tineri pentru a fi buni cetăţeni şi nu un spaţiu propice pentru încurajarea apariţiei viitorilor infractori”, se arată în comunicat.

FSLI solicită Inspectoratului Şcolar Teleorman, precum şi Ministerului Educaţiei să verifice ce s-a întâmplat cu exactitate în unitatea de învăţământ şi să ia măsurile care se impun, potrivit legislaţiei în vigoare.

”În plus, federaţia noastră face apel la toţi factorii de decizie să dezbată iniţiativa legislativă prin care FSLI a solicitat măsuri de protecţie a personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei. Considerăm că se impune un astfel de act normativ, prin care profesorii să fie protejaţi de posibili agresori, care ar urma să răspundă în faţa legii. Astfel, cadrele didactice vor putea să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ şi să îşi desfăşoare activitatea cât mai bine, pentru binele elevilor”, se mai arată în comunicat.

Inspectoratul Şcolar Teleorman va demara o anchetă la Şcoala Gimnazială din comuna Poroschia, după ce au fost făcute publice câteva imagini în care o profesoară este pălmuită şi înjurată, în sala de clasă, la terminarea orelor.

Potrivit observator.tv, incidentul s-ar fi petrecut marţi, la sfârşitul orei de educaţie civică, fiind implicaţi elevi de clasa a VIII-a.

Profesoara nu este lăsată să plece din încăpere şi este umilită, în timp ce unul dintre elevi filmează scena.

La incident participă mai multe fete şi băieţi, dar nimeni nu intervine pentru a opri scena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.