Palatul Maurice Blank din Bucureşti, situat pe strada Tudor Arghezi, cunoscut timp de 70 de ani ca fiind sediul Ambasadei Statelor Unite în România, va fi scos la licitaţie de către Artmark Historical Estate la un preţ de pornire de 5,5 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”2.500 metri pătraţi construiţi în stil Neo-Renascentist, 50 de camere şi o grădină generoasă decorată cu pini şi fântână arteziană, palatul Maurice Blank este un reper arhitectural al reşedinţelor particulare din Bucureşti. (...)Palatul a rămas până în 2011 drept celebrul sediu al Ambasadei SUA, reintrând astăzi în circuitul privat”, a anunţat miercuri casa de licitaţii Artmark chiar de Ziua Naţională a SUA.

Palatul a fost reşedinţa unuia dintre cei mai importanţi bancheri ai României moderne, Maurice Blank, cofondator al băncii Marmorosch Blank & Co (1864), cel care a împrumutat statul român în campania Războiului de Independenţă.

Imobilul a fost proiectat de celebrul arhitect elveţian Louis Pierre Blanc, cel care şi-a lăsat amprenta şi pe alte importante clădiri publice româneşti, cum ar fi Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Facultăţii de Medicină, Sediul Universităţii din Iaşi sau Institutul Victor Babeş.

În anul 1934 palatul a fost cumpărat de către avocatul şi omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie şi ultimul proprietar de drept până la venirea comunismului. Eduard Mirto este cel care iniţiază legăturile între Palatul Blank şi Ambasada Statelor Unite şi închiriază imobilul americanilor chiar în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.