Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) atrage atenţia asupra încălcării grave a drepturilor în cazul copiilor de la grădiniţa "Micul Regat" din Constanţa, care urmează să fie audiaţi la Judecătoria Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FONPC precizează că audierea unui minor trebuie să pornească de la nevoile şi mai ales de la trăirile lui, având în vedere că a trecut prin experienţe traumatizante de viaţă, şi să ţină cont de nivelul de dezvoltare a copilului.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil cere ca, în cazul copiilor de la Constanţa, să fie identificate soluţii procedurale şi mecanisme de cooperare pentru a reduce durata proceselor şi pentru a evita audierile repetate, mai ales că este vorba de copii foarte mici.

“Oamenii care audiază nişte copii trebuie să înţeleagă etapele de dezvoltare. În plus, şi părinţii sunt traumatizaţi, iar o astfel de atitudine din partea judecătorului nu face decât să abuzeze din nou copiii. (...) FONPC militează pentru audierea copiilor în săli specializate pentru audierea minorilor, un loc special în care echipa de anchetă (procurori, poliţişti, psihologi şi alţi specialişti) trebuie să găsească echilibrul între a nu forţa un copil să-şi retrăiască trauma şi a obţine de la victimă adevărul necesar pentru ca autorul să nu rămână nepedepsit”, arată organizaţia neguvernamentală.

Sala de audiere pentru minori este un dispozitiv care, pe de o parte, este conceput pentru a proteja copilul de riscul unei re-traumatizări, pe de altă parte, va ajuta la identificarea cu acurateţe a informaţiilor necesare procedurii judiciare, menţionează federaţia.

FONPC a dechis primele trei săli de audiere a minorilor din România, în Dolj, Cluj şi Bucureşti şi spune că judecătorii din Constanţa pot apela la sprijinul echipei din Bucureşti şi la metodele oferite de cadrul legal, pentru a proteja copiii de abuzuri şi revictimizare.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului Bogdan Arhip de la Judecătoria Constanţa, care judecă dosarul în care şase angajate ale grădiniţei "Micul Regat" din Constanţa sunt acuzate că au agresat mai mulţi copii. Părinţii copiilor susţin că la ultimul termen din acest dosar magistratul ar fi spus că dacă micuţii nu vin pentru a fi audiaţi, atunci vor fi aduşi în faţa instanţei cu mandat de aducere.

Şase persoane de la grădiniţa privată "Micul Regat" din Constanţa sunt judecate în prezent la Judecătoria Constanţa pentru purtare abuzivă după ce i-ar fi agresat în mai multe rânduri pe copii.

Totul a ieşit la iveală în urmă cu doi ani, după ce un părinte a observat că de câte ori se întorcea de la grădiniţă copilul său era speriat şi avea coşmaruri noaptea şi a decis să monteze într-o jucărie un aparat de înregistrare.

Ulterior, chiar pe imaginile de supraveghere ale grădiniţei private s-a putut observa cum copiii erau agresaţi de către femeile care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, fiind loviţi, ameninţaţi, iar unii părinţi au reclamat că celor mici li se adminstra vin pentru a dormi la prânz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.