Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a depistat un focar de pestă porcină, în judeţul Timiş, după ce pe marginea unui drum au fost găsite cadavrele a doi porci domestici fără crotalii, astfel că nu se ştie cine este proprietarul. În zonă a fost dus un incinerator pentru uciderea animalelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Prefecturii Timiş, cadavrele celor doi porci, în vârstă de aproximativ 8 - 9 luni, au fost aruncate pe marginea drumului care leagă localităţile Ghiroda de Moşniţa Veche, în extravilanul aparţinând comunei Ghiroda, în apropiere de Timişoara.

”A fost făcută o prima analiză la DSVSA Timiş, în urma căreia a reieşit că cele două animale erau infectate cu pesta porcină africană. Probele au fost trimise la Bucureşti, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru a o  nouă analiză, în urma căreia s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană. Între timp au mai apărut trei suspiciuni de pestă porcină africană în localităţile Icloda şi Recaş, la porci din gospodăriile populaţiei. Este vorba despre o gospodărie la Icloda, iar la Recaş sunt două exploataţii în aceeaşi locaţie. Este vorba despre 77 de porci la Icloda cu suspiciune de pestă porcină, 70 de porci într-o exploataţie la Recaş, şi 40 în cealaltă exploataţie.  Inspectorii DSVSA s-au deplasat ieri la faţa locului şi s-au luat toate măsurile necesare în astfel de cazuri, stabilindu-se inclusiv zonele de protecţie. Au fost trimise analizele  la Bucureşti, fiind confirmată pesta porcină africană”, se arată în comunicat.

Prefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, în cadrul căruia s-au stabilit zonele de protecţie, de 0 – 3 kilometri, şi zonele de supraveghere 3-10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană de la  Ghiroda, Recaş şi Icloda, comuna Sacoşu Turcesc. A fost adoptată Hotărârea privind uciderea porcilor.

În zonă a fost adus şi un incinerator pentru uciderea animalelor la Recaş şi s-a trecut la uciderea porcilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.