Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a vizitat, miercuri, un centru din Sectorul 4 al Capitalei unde sunt găzduiţi 17 copii orfani din Ucraina. "Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale", a afirmat ea. În România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care 257 mai sunt în sistemul de protecţie specială din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a vizitat un centru de primire în regim de urgenţă din Sectorul 4 al Capitalei, care a devenit casă pentru 17 orfani, refugiaţi din Ucraina. Vizita a avut loc în prezenţa lui Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, şi a primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, se arată într-un comunicat al ministerului.

"Întâlnirea cu aceşti copii a fost una foarte emoţionată. Situaţia lor era oricum una dificilă, fiind fără părinţi, iar acum sunt şi departe de locul căruia îi spuneau casă, alungaţi de un război pe care nu-l înţeleg. Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale. Suntem în legatură permanentă cu toate direcţiile judeţene de protecţie a copilului, care fac o treabă excelentă, dar şi cu autorităţile din Ucraina", a afirmat Firea.

Cei 17 copii ucraineni, 6 băieţi şi 11 fete, au vârsta între 16 şi 18 ani şi au ajuns în centrul din Sectorul 4 în urmă cu o săptămână, cu ajutorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Potrivit legislaţiei naţionale, dar şi angajamentelor pe care statul român şi le-a asumat în cazul minorilor ucraineni neînsoţiţi, pentru aceşti copii s-a instituit măsura de protecţie special - plasament în regim de urgenţă în acest centru.

"Mulţumim autorităţilor române pentru eforturile pe care le-au depus şi le depun pentru a ne ajuta în aceste clipe extrem de grele pentru Ucraina. Copiii sunt un tezaur al nostru, deoarece ei sunt viitorul nostru. E o temă foarte sensibilă şi sunt convins că aceşti copii vor fi şi mai tari atunci când vor veni acasă, atunci când vom birui şi când vom face totul ca în Ucraina să fie pace. Până atunci vom fi liniştiţi de soarta acestor copii care se află pe teritoriul României", a declarat Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România.

Orfanii sunt însoţiţi de două reprezentante ale autorităţilor din Ucraina, care la rândul lor au venit în România cu proprii copii, doi băieţi şi o fată. Copiii urmează un program educaţional normal şi zilnic participă la cursurile online susţinute de cadre didactice de la şcolile din Ucraina la care sunt înscrişi, unii dintre profesori fiind chiar ascunşi în buncăre.

Potrivit Ministerului Familiei, starea copiilor este bună şi ei primesc din partea specialiştilor DGASPC Sector 4 toată îngrijirea de care au nevoie, mese calde, îmbrăcăminte sau produse de igienă.

"Astăzi este o zi în care am constatat că putem vedea un zâmbet pe faţă copiilor. Mai presus de orice suntem oameni şi într-un moment atât de greu pentru Europa. Îi asigur pe copii că ne vom ocupa de educaţia lor, timpul lor liber, pentru că astăzi sunt oaspeţiinoştri şi fac parte din familia sectorului 4, din familia Bucureştiului şi din familia României în general", a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este în permanentă legătură cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi asigură autorităţile ucrainene că toţi orfanii se vor întoarce în ţara lor, când se va termina războiul.

De la începutul crizei umanitare, în România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care în prezent mai sunt în sistemul de protecţie specială din România 257 de copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.