Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că ea nu a “ordonat” tăierea vreunui copac din Bucureşti, în zona Kiseleff fiind îndepărtaţi arbori “care nu s-au acomodat la clima şi poluarea zonei”. Fostul candidat USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a scris, pe pagina de Facebook, că mai mulţi cetăţeni i-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma reacţiilor apărute pe reţelele de socializare, primarul Gabriela Firea a afirmat că “nu a «ordonat» nici în scris, nici verbal tăierea vreunui copac din Bucureşti”, acţiunea de depistare şi înlăturare “a copacilor bătrâni sau bolnavi în procente cuprinse între 80-100%” fiind realizată de către Administraţiile Domeniului Public din cele şase sectoare ale Capitalei, precum şi de administratorii spaţiilor verzi din Bucureşti, de stat sau private.

“Direcţia Generală de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, această acţiune, în urma numeroaselor sesizări şi plângeri venite din partea asociaţiilor de locatari sau proprietari ori a cetăţenilor, deoarece aceşti arbori au devenit un pericol pentru populaţie: numai în ultima perioadă, 7 copii au ajuns la spital pentru că au fost loviţi de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, în timpul unei vijelii, peste o maşină. Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu şi a li se răspunde oricăror întrebări legate de acest subiect”, a spus Gabriela Firea.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Primarul Capitalei a arătat că, în luna septembrie, vor fi plantaţi alţi arbori, în locul celor care acum s-au tăiat, “pentru că deveniseră un pericol pentru oameni”.

“Cei care au acuzat că se taie copaci tineri şi sănătoşi sunt invitaţi la Primăria Generală pentru a vedea documentele care atestă că lucrurile nu stau aşa. În special în zona Kiseleff, sunt arbori care nu s-au acomodat la clima şi poluarea zonei, din această cauză aceştia s-au degradat, devenind un pericol pentru cetăţeni”, a mai spus Firea.

Primarul Capitalei a precizat că a câştigat alegerile cu un Program de Guvernare Locală care garantează extinderea spaţiilor verzi din Bucureşti “şi acest deziderat se va îndeplini, cu certitudine, în paralel cu garantarea securităţii şi sănătăţii bucureştenilor".

Precizările au fost făcute după ce Clotilde Armand, care a candidat din partea USB la Primăria Sectorului 1, a scris, pe pagina de Facebook, vineri, că mai mulţi cetăţeni i-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR.

“Într-un oraş ca Bucureştiul, care este al doilea cel mai poluat oraş dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres faţă de protejarea spaţiului verde este inadmisibil. USB cere doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea să oprească imediat aceste defrişări şi să prezinte cetăţenilor o informare completă asupra numărului total de copaci tăiaţi şi motivul pentru care aceştia au fost tăiaţi de la rădăcină. Reamintim faptul că lucrările de toaletare a arborilor pentru îndepărtarea ramurilor bătrâne sau bolnave nu trebuie să depăşească 30% din coroana copacului, altfel existând riscul uscării arborelui”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Clotilde Armand îi cere primarului Gabiela Firea să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia. Ea precizează că, ptrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Bucureştiul avea doar 21,4 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor în 2014, faţă de cerinţa europeană de minimum 26 de metri pătraţi.

“De asemenea, trebuie spus că doar cinci oraşe reşedinţă de judeţ din România respectă norma europeană privind spaţiile verzi - Slobozia, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Craiova şi Suceava”, a precizat Clotilde Armand.

Clotilde Armand şi mai multe persoane constituite în Grupul Consilierilor Locali ai USB în Consiliul Local al Sectorului 1 au transmis, vineri, Serviciului Întreţinere, Amenajare Spaţii Verzi şi Tratamente Fitosanitare din cadrul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti o cerere prin care au solicitat oprirea de îndată a lucrărilor de toaletare sau defrişare a vegetaţiei din Grădina Cişmigiu, monument clasa A, şi Parcul Herăstrău, monument clasa B, precum şi “crearea unor condiţii de legalitate pentru executarea lucrărilor de intervenţie”.

“Parcurile şi grădinile care fac subiectul acestei petiţii sunt monumente istorice, fiind înscrise pe Lista monumentelor istorice a Municipiului Bucureşti. În data de 06.07.2016, au fost constatate lucrări de intervenţie asupra vegetaţiei din aceste parcuri. Intervenţia asupra mai multor arbori monument sau aflaţi în cadrul parcurilor sau grădinilor monument va conduce la o reconfigurare a spaţiilor verzi avute în vedere. Prin urmare, este necesară condiţionarea suplimentară a efectuării lucrărilor de întreţinere a materialului dendrologic de respectarea indicaţiilor prevăzute în PUZ Zone protejate incidente sub supravegherea unei comisii constituite din specialişti şi în nişte parametri clar definiţi printr-un memoriu. În acest context, se impune realizarea unui cadru legal şi tehnic oportun pentru efectuarea intervenţiilor asupra vegetaţiei menţionate”, se arată în cerere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.