Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va achiziţiona până în toamnă 200 de autobuze second hand, alte 300 de autobuze noi urmând să fie cumpărate anul viitor, a anunţat, joi, după întâlnirea cu conducerea regiei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edilul Capitalei a spus că s-a întâlnit cu conducerea RATB şi cu liderul sindical pentru că doreşte să dezvolte şi să modernizeze transportul de călători în Bucureşti, în acest sens fiind stabilite unele acţiuni imediate, altele pe termen lung.

Firea a precizat că a cerut conducerii RATB ca în lunile de vară, când este un aflux redus de călători, să se ia măsuri pentru suplimentarea parcului auto, prin reparaţii, dar şi prin achiziţionarea de autobuze.

"Ne vom pregăti prin reparaţii, atât ale aparatelor de aer condiţionat, cât şi prin achiziţionarea de piese de schimb. Foarte important, am decis astăzi ca în regim de urgenţă, RATB să organizeze licitaţie pentru achiziţionarea a 200 de autobuze, nu mai puţin de euro 4, adică de 2, 3 sau 4 ani, second hand, pentru că licitaţia pentru autobuzele noi ar dura foarte mult. Asta nu înseamnă că nu dorim să achiziţionăm şi autobuze noi. Demarăm şi această procedură, dar ea, aşa cum ştiţi, se va finaliza abia anul viitor, când dorim să achiziţionăm minumum 300 de autobuze noi, 100 de troleibuze şi un număr substanţial de tramvaie care vor fi realizate printr-o investiţie asumată chiar de uzina RATB", a declarat primarul Capitalei.

Firea a mai spus că săptămâna viitoare va propune Consiliului General o rectificare bugetară de 75 de milioane de euro, 30 de milioane pentru acoperirea sumei reprezentând plata către ANAF pentru acoperirea TVA la gratuitatea acordată pensionarilor şi 45 de milioane de euro pentru acoperirea subvenţiei către RATB până la sfârşitul anului, această sumă urmând să fie alocată în tranşe lunare.

Firea a spus că în parcul RATB sunt 1.000 de autobuze, dar doar 648 sunt pe traseu, 485 de tramvaie, din care doar 245 sunt în traseu şi 297 de troleibuze, 155 în traseu.

Măsurile propuse au în vedere asigurarea unei ritmicităţi a mijloacelor de transport în comun, care să permită bucureştenilor să îşi poată face un plan de călătorie şi să ştie exact când pot ajunge acolo unde au nevoie.

În ce priveşte programul pilot privind gratuitatea, Firea a spus că acesta va începe numai după creşterea parcului auto, pentru că intenţia nu este să aglomereze suplimentar liniile RATB, ci să ofere gratuitate, dar şi un confort.

Directorul RATB, Radu Orzaţă, a spus că începând de joi va lucra la caietul de sarcini pentru licitaţia prin care vor fi achiziţionate cele 200 de autobuze second hand, dând asigurări că acestea vor fi mult mai bune decât cele existente în prezent.

"În Bucureşti, cele mai tinere autobuze se apropie de 10 ani. În perspectiva anilor viitori, am stabilit nişte reguli, nişte principia, pentru că nevoia Regiei este în creştere", a spus Orzaţă.

Directorul RATB a precizat că preţul unui autobuz nou se ridică la 200.000 de euro, iar pentru cele second hand urmează să se facă un studiu de piaţă pentru a vedea care sunt costurile.

Primarul Capitalei a spus că achiziţionarea autobuzelor nu va duce la majorarea tarifului biletului de călătorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.