Ministrul Familiei Gabriela Firea anunţă prelungirea cu o lună, până pe 9 februarie 2023, a termenului în care pot fi depuse proiecte pentru înfiinţarea celor 150 de centre de zi pe care România şi le-a asumat în PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Anunţ important pentru toţi primarii implicaţi pentru a le oferi o viaţă mai bună copiilor şi familiilor vulnerabile. Prelungim cu o lună, până pe 9 februarie 2023, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înfiinţarea celor 150 de centre de zi pe care România şi le-a asumat în PNRR şi pentru care am primit 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile. Dăm astfel şansa tuturor aplicanţilor – primăriile care depun individual sau în parteneriat cu organisme private – să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a finaliza propunerile pentru care cer finanţare. Ne-am gândit că este dificil pentru cei interesaţi să transmită proiectele până la începutului lunii ianuarie, prin urmare, noul termen în care aşteptăm proiectele va fi 9 februarie 2023. Aşteptăm cereri de finanţare pentru absolut toate comunităţile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că ne dorim să avem cât mai multe proiecte în analiză. Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă şi probleme sociale majore”, a transmis Firea.
Ea aminteăte că, în cadrul unui alt proiect finanţat din fonduri europene, am realizat în urmă cu ceva timp o cartografiere a zonelor şi comunităţilor vulnerabile.
”Rezultatele obţinute atunci sunt foarte importante, pentru că, acum vor avea prioritate exact aceste centre de zi care se construiesc ţinându-se seama de această cartografiere a serviciilor şi a infrastructurii disponibile, în fiecare zonă, pentru copiii expuşi unui risc mai mare de separare de familie. Vorbim despre acele comunităţi care nu au nici centre de zi şi nici măcar un asistent social, tehnician de asistenţă socială, mediator sanitar, mediator şcolar sau consilier şcolar şi, în care, gradul de sărăcie este la un nivel critic, cei mai mulţi locuitori trăiesc doar din venitul minim garantat, nu au locuri de muncă, iar rata abandonului şcolar este uriaşă. Cartografierea comunităţilor despre care vorbeam a fost o condiţie impusă de instituţiile europene pe parcursul procesului de negociere a PNRR”, susţine ministrul Familiei.
Conform lui Firea, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a lansat, la începutul lunii noiembrie, apelul pentru depunerea proiectelor în vederea creării acestei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie.
”Sprijinim financiar construcţia, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea acestor centre destinate atât copiilor care provin din familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, cât şi părinţilor lor. Astfel, de exemplu, primăriile pot obţine fonduri şi pentru transformarea unor clădiri pe care le deţin deja. Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situaţii dificile – fie că vorbim de lipsuri materiale, de probleme medicale, de situaţii sociale complicate – pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-şi face temele, a socializa, vor primi o masă caldă şi vor avea parte, atât ei, cât şi părinţii, de sprijin şi consiliere psihologică. Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinţii, bunicii şi fraţii lor. Cel puţin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înfiinţate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă”, precizează ministrul.
Cererile de finanţare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR - la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home .
Ghidul specific, ce conţine toate condiţiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru această investiţie şi anexele care conţin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/ .

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.