Primarul general, Gabriela Firea, spune că se lucrează la proiecte europene în valoare de 959 de milioane de euro, din care 665 de milioane de euro reprezintă partea de finanţare nerambursabilă. Totodată, Primăria Capitalei a depus cereri de finanţare pentru proiecte în valoare totală de 639 de milioane de euro, pentru trei dintre acestea, în valoare de 408 milioane euro, fiind deja semnate contractele de finanţare. În plus, mai sunt în pregătire proiecte în valoare de 320 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Gabriela Firea şi comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Creţu, s-au întâlnit, vineri, la Bucureşti, pentru a analiza stadiul proiectelor cu finanţare europeană pe care le derulează Primăria Capitalei.

"Preocuparea noastră pentru atragerea de finanţare nerambursabilă s-a concretizat în proiecte aflate în diferite stadii - contractate, depuse sau în pregătire. Lucrăm la proiecte europene a căror valoare se ridică la 959 de milioane de euro, din care 665 reprezintă partea de finanţare nerambursabilă, în condiţiile în care Bucureştiul are acces la mai puţine fonduri faţă de alte regiuni de dezvoltare ale României", a spus Firea.

Ea a adăugat că Primăria Capitalei a depus proiecte în valoare totală de 638 de milioane de euro, pentru trei dintre ele, în valoare de 408 milioane de euro, fiind deja semnate contractele de finanţare: proiectul de finalizare a staţiei de epurare Glina şi de reabilitare a sistemului de canalizare, precum şi două proiecte de dotare cu 20 de noi tramvaie a liniilor 40 şi 55.

"Proiectele pentru alte 80 de tramvaie, pentru 100 de autobuze electrice noi şi pentru modernizarea unui tronson de 1,1 km din calea de rulare a tramvaiului sunt în contractare, urmând a fi semnate. În plus, mai avem în pregătire proiecte în valoare de 320 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi pentru conservarea patrimoniului", a explicat Firea.

Primarul general a adăugat că vineri are loc deschiderea ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziţie "pentru atribuirea contractului de furnizare a 100 de tramvaie, pe care le achiziţionăm cu fonduri europene în valoare de 212 milioane euro, valoarea cofinanţării fiind de 2%. În plus, cu finanţare de la Fondul de Mediu în valoare de 73 milioane euro, vom achiziţiona 100 de troleibuze - deschiderea ofertelor va avea loc în data de 15 aprilie - şi 130 autobuze hibride - deschiderea ofertelor va avea loc în data de 7 mai".

"Capitala şi întreaga zonă din jurul acesteia reprezintă un motor pentru economia României şi cred că este foarte important să cooperăm, Comisia Europeană şi Primăria Capitalei, pentru a identifica măsuri concrete şi pentru a accelera proiectele pe care le avem în derulare. Mă bucur să văd investiţii care, cu sprijinul fondurilor europene de coeziune, asigură în special îmbunătăţirea traficului în Bucureşti. Toate acestea vor conduce, sper, la o viaţă mai bună pentru cetăţeni, vor ajuta la rezolvarea problemelor de trafic sau la reducerea poluării şi aglomeraţiei. Vreau să salut, de asemenea, şi alte proiecte realizate pe fonduri europene: este vorba de eficienţa energetică a clădirilor publice şi private, renovarea unor clădiri din patrimoniul cultural, precum Biserica Domniţa Bălaşa, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Treime, care sunt simboluri ale Capitalei noastre", a spus comisarul european Corina Creţu.

Ea a afirmat că, de la începutul mandatului primarului general, cooperează pentru deblocarea unor proiecte esenţiale, precum managementul deşeurilor şi termoficare.

"Aceste două proiecte vor atrage fonduri europene de peste jumătate de miliard de euro. Termenul limită pentru folosirea acestor bani este 2023, deci sper că vom coopera pentru a finaliza în timp, din actualul exerciţiu bugetar, aceste proiecte. Cred în potenţialul Bucureştiului pentru viitor. Ne pregătim pentru viitorul buget european şi experţii noştri deja au început să gândească strategic cum vom folosi viitorul buget european pe proiecte concrete care să aibă un impact maxim în viaţa cetăţenilor. Sper că Bucureştiul va fi un beneficiar al fondurilor europene şi în exerciţiul bugetar 2021-2027", a mai spus Creţu.

Principalele programe europene în cadrul cărora Primăria Capitalei a aplicat pentru finanţare, în actualul exerciţiu financiar multianual, sunt Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

În cadrul POR 2014-2020, Primăria Capitalei are două proiecte contractate şi alte 11 aflate în perioada de contractare (urmând a fi semnate) în domeniul transportului public. Proiectele vizează achiziţia a 100 de tramvaie noi, a 100 de autobuze electrice noi şi modernizare liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea. 

De asemenea, în domeniul conservării patrimoniului, Primăria Capitalei a pregătit proiectul de restaurare şi conservare a Muzeului "Gheorghe Tattarescu", investiţie în valoare de aproximativ 3,7 milioane de euro, şi lucrează la documentaţiile pentru Grădina Cişmigiu şi Parcul Carol.

În cadrul POIM 2014-2020, sunt proiecte pentru infrastructura de apă uzată. Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) sunt componente ale unui proiect în valoare de 365 milioane de euro contractat, aflat în derulare.

Anul acesta au început lucrările la extinderea Staţiei de Epurare şi la construcţia incineratorului de nămol. Anul trecut s-a avansat într-un ritm foarte rapid, cu toate că se lucrează în condiţii extrem de grele, în subteran, pentru reabilitarea colectoarelor principale de canalizare. Lucrările (de exemplu, pe Splaiul Independenţei) sunt realizate printr-o tehnologie fără săpătură deschisă, care permite muncitorilor să intre în subteran printr-o gură de acces. Dacă se intervenea cu săpătură deschisă, traficul ar fi fost complet blocat. Au fost realizate 53 de guri de acces, din care 23 deja sunt închise, după introducerea noilor tuburi.

La acest obiectiv, mai sunt în derulare două proceduri de achiziţii pentru reabilitarea Casetei, o procedură s-a finalizat, urmând a fi semnat cele două contracte aferente ei după aprobarea bugetului local, iar la cealaltă procedură sunt în evaluare propunerile financiare.

Proiectul "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniţei, Cheile Turzii şi Henri Coandă – lotul 1 şi lotul 2 din municipiul Bucureşti" este estimat la 68 de milioane de euro şi vizează extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în patru cartiere - Ghidigeni, Olteniţei, Cheile Turzii şi Henri Coandă.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat în CGMB, s-au obţinut eertificatele de urbanism pentru zonele Ghidigeni, Olteniţei şi Cheile Turzii şi toate avizele. Se lucrează cu Autoritatea de Management a programului, urmând ca aplicaţia să fie depusă în viitorul apropiat. 

Proiectul de Reabilitare a sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti, estimat la aproximativ 248 de milioane de euro, va fi depus pe Axa prioritară 7. Reabilitarea vizează  aproximativ 200 de kilometri de conductă din traseul primar de transport al energiei termice din Bucureşti, fapt ce va duce la diminuarea pierderilor de căldură, a apei de adaos din sistem şi scăderea emisiilor de noxe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.