Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură, fără să se pună problema vreunei întreruperi, precizând că luni, la prânz, are programată o întâlnire cu reprezentanţii RADET, ELCEN şi ai Ministerului Energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îi asigur pe bucureşteni că vor avea apă caldă şi căldură, nu se pune problema niciunei întreruperi, aşa cum se vehiculează acum în spaţiul public, în încercarea de a induce panică în populaţie şi de a scoate vinovată Primăria Capitalei într-o problemă care trenează de peste 10 ani", a spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a precizat că luni, la prânz, se va întâlni cu reprezentanţii RADET, ELCEN şi ai Ministerului Energiei.

"În aceste zile am dialogat cu RADET, ELCEN şi Ministerul Energiei pe tema situaţiei RADET-ELCEN. Am stabilit că vom avea o întâlnire luni la prânz cu toţi factorii responsabili. Problema este şi a Guvernului, acesta trebuie să creeze cadrul legal pentru achitarea datoriei istorice. Subvenţia pentru RADET este platită la zi, iar Primăria Capitalei este pregătită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteapta ridicarea de către ELCEN a popririi din contul Escrow",  a spus Firea.

Ea a amintit că, zilele trecute, a făcut apel la membrii Guvernului să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi ELCEN.

Primarul General a explicat, într-o scrisoare deschisă adresată Executivului, că nu se poate pune în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei, pentru şcoli, grădinţte, spitale, pentru proiectele de infrastructură şi alte nevoi urgente, pentru a plăti în două - trei luni o datorie istorică de 10-15 ani, pe care o au aceste unităţi economice.

Distrigaz Sud Reţele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania Elcen, care susţine că, din această cauză, ar putea fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând de sâmbătă.

Compania Distrigaz Sud Reţele susţine că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situaţia Elcen şi să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureştiului.

"În acest context, Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens Elcen în cursul zilei de astăzi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane lei, reprezentând 50 la sută din valoarea popririi. Acestă plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă pâna la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi", arată Distrigaz, într-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luată şi menţinută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic".

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

"Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti", a anunţat Elcen, într-un comunicat remis News.ro.

Elcen a susţinut că, din această cauză, ar putea întrerupe producţia începând de sâmbătă.

"Din cauza acestui blocaj, Elcen se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată", a precizat Elcen.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către Elcen, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

Elcen menţionează că, în acest moment, "Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către Elcen".

Legislaţia prevede că plata subvenţiei trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului, iar Elcen consideră că scadenţa plăţii a fost depăşită în mod nejustificat.

Marţi, Distrigaz Sud Reţele a decis limitarea furnizării de gaze naturale către Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic.

Măsura, susţine compania, vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare şi a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonării debitelor.

În cele şase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienţi branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, în 566.000 de apartamente.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40 la sută din producţia la nivelul ţării şi 90 la sută din producţia din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.