Fermierii din oraşul arădean Nădlac reclamă că statul, prin Poliţia de Frontieră, care gestionează 70 de hectare de fâşie de frontieră în localitate, nu întreţine acest teren de peste 12 ani, fiind infestat cu rozătoare, ambrozie şi alte buruieni, care le afectează culturile şi ridică de trei – patru ori cheltuielile de curăţare a acestora. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad recunosc situaţia, însă spun că atribuirea unui contract pentru întreţinerea fâşiei de frontieră depinde de alocarea de fonduri de la bugetul de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oraşul arădean Nădlac, situat la graniţa cu Ungaria, are aproximativ 12.500 de hectare de teren arabil, dar fermierii reclamă că cel puţin 10% este afectat de invazii de rozătoare şi de buruieni, în special ambrozie, provenite de pe fâşia de frontieră, care nu ar mai fi fost întreţinută de stat în ultimii 12 – 13 ani.

Preşedintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că între 1.200 şi 1.500 de hectare de culturi ale localnicilor sunt afectate anual din cauza seminţelor de buruieni care sunt purtate de vânt de pe cele 70 de hectare de fâşie de frontieră gestionate de stat.

”Fâşia de frontieră, lată de circa 20 de metri, a devenit în ultimii ani o pepinieră de buruieni şi rozătoare. Cea mai mare problemă este ambrozia, care a invadat terenul de la graniţă şi infestează culturile noastre prin seminţele purtate de vânt. Pentru a curăţa culturile, costurile noastre se triplează sau cresc şi de patru ori într-un an, până la 900 de lei pe hectar, ceea ce este foarte mult. Din păcate, sesizările noastre făcute la Poliţia de Frontieră, care gestionează acel teren de la graniţă, nu au avut rezultat până acum”, a declarat Milan Kelo.

Conform sursei citate, o problemă a fermierilor este că APIA le retrage subvenţiile agricultorilor care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie, ”în condiţiile în care infestarea este provocată tocmai de neglijenţa de care dă dovadă statul”.

”Este inutil să tot ierbicidăm terenurile, buruienile apar după puţin timp din cauza seminţelor care vin de pe fâşia de frontieră. Facem astfel de operaţiuni de trei – patru ori pe an”, a adăugat reprezentantul fermierilor.

Conform sursei citate, la începutul anilor 2000, statul a dat terenul aferent fâşiei de graniţă localnicilor pentru a-l lucra, având doar condiţia de a pune culturi joase, însă după câţiva ani acest acord a fot anulat.

”Cât timp acel teren a fost lucrat de localnici, astfel de probleme nu au existat”, a spus Milan Kelo.

Femierii arată că pe partea ungară a graniţei terenul este curăţat de autorităţi şi nu există buruieni.

”La noi ambrozia are peste doi metri înălţime, iar la unguri terenurile sunt cosite periodic”, a spus reprezentantul fermierilor din Nădlac.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş, a declarat pentru News.ro că atribuirea lucrărilor de întreţinere a fâşiei de graniţă unei firme depinde de alocările bugetare.

”În conformitate cu Strategia anuală de achiziţii publice pentru anul 2018 şi Programul anual al achiziţiilor publice 2018, în perioada mai-iunie se va derula procedura simplificată pentru atribuirea acordului cadru de lucrări de întreţinere a frontierei de stat a României în zona de competeţă a ITPF Oradea. Atribuirea acordului-cadru va fi urmată de încheierea contractelor subsecvente în funcţie de reparţia fondurilor bugetare alocate acestor lucrări”, a declarat Mihaela Leş.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.