Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar cer desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, întrucât este "puternic politizat". Cele două federaţii sunt nemulţumite de o decizie privind majorarea cu doar 22% a costului standard per preşcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile şi cu doar 4,22% pentru cheltuielile materiale şi spun că iau în calcul retragerea din acest consiliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) solicită desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP), deoarece acest organism este unul puternic politizat, iar deciziile luate nu sunt în interesul sistemului educaţional românesc, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de cele două federaţii.

Reprezentanţii acestora consideră că ultima decizie luată în cadrul CNFIP, care prevede, pentru anul 2019, majorarea cu doar 22% a costului standard per preşcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile şi cu doar 4,22% pentru cheltuielile materiale, nu face altceva decât să perpetueze subfinanţarea cronică a învăţământului.

"Degeaba ne întâlnim, facem calcule, discutăm, dacă deciziile finale nu ţin cont de situaţia din şcoli. În decembrie 2018, după mai multe analize, CNFIP a decis că este nevoie de o majorare a costului standard per preşcolar/elev cu minimum 27% pentru cheltuielile cu salariile, respectiv minim 26,76% pentru cheltuielile materiale. Această hotărâre a fost însă anulată, iar acum, în urma unui vot cel puţin ciudat, s-a decis ca majorările să fie de doar 22%, respectiv de 4,22%. Nu pot să înţeleg cum unii colegi, care cunosc foarte bine nevoile unităţilor de învăţământ, au girat, prin votul lor, continuarea subfinanţării şcolii româneşti. În aceste condiţii, nu mai văd rostul CNFIP până când nu înţelegem că acest cost stardand trebuie să stea la baza fundamentării bugetului şi nu invers", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

La rândul său, Iulian Cristache, preşedinte FNAP-IP, consideră că, prin schimbarea deciziei iniţiale, nu s-a făcut altceva decât să se dea o nouă lovitură calităţii educaţiei.

"Cerem conducerii CNFIP să facă public modul în care s-a luat ultima decizie. Vrem să ştim cine a votat pentru diminuarea majorării costului standard per preşcolar/elev. Vrem ca aceste persoane să îşi asume public votul. De asemenea, în condiţiile în care se doreşte ca acest organism să existe în continuare şi să activeze cu profesionalism, cerem schimbarea algoritmului de alegere a membrilor CNFIP. Aceasta deorece, potrivit ultimului regulament de organizare şi funcţionare a Consiliului, Ministerul Educaţiei, prin reprezentanţii desemnaţi, poate lua orice decizie, indiferent de propunerile venite de la partenerii sociali", a precizat Iulian Cristache.

Cele două federaţii iau în calcul retragerea din CNFIP până în momentul în care acest organism va deveni unul cu adevărat profesionist.

Ei arată că, potrivit ultimului Regulament privind organizarea şi funcţionarea Consiliului, CNFIP este format din 11 reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale (4 reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din Ministerul Educaţiei Naţionale, 4 reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi 3 reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ preuniversitar), 5 reprezentanţi ai partenerilor sociali şi 3 reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.