Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" au cerut, vineri, ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, să ancheteze "dispariţia" contractului colectiv de muncă semnat de fostul ministru Mircea Dumitru şi de liderii celor două federaţii. Solicitarea vine după ce, miercuri, secretarul de stat Liviu Pop a spus că depunerea dosarelor pentru gradaţiile de merit ale profesorilor va fi amânată din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă, iar, joi, fostul purtător de cuvânt al ministerului a precizat că un astfel de contract a fost semnat în decembrie de Mircea Dumitru şi de liderii FSLI şi FSE "Spiru Haret".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» vă adresează rugămintea de a dispune efectuarea unei anchete interne în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de  «dispariţia» celor patru exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel se Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru şi preşedinţii celor două federaţii sindicale", se arată în solicitarea depusă vineri la cabinetul ministrului Educaţiei, de către reprezentanţii FSLI şi FSE  "Spiru Haret".

Simion Hancescu şi Marius Nistor, preşedinţii celor două federaţii sindicale, semnatari ai solicitării, susţin că ancheta este necesară având în vedere consecinţele neînregistrării contracului.

"Această anchetă se impune, având în vedere consecinţele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învăţământ preuniversitar şi salariaţilor (imposibilitatea funcţionării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradaţiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc), cât şi informaţiile false vehiculate pe reţelele de socializare. Vă rugăm să ne comunicaţi rezultatele anchetei şi măsurile dispuse în urma desfăşurării acesteia", se mai arată în solicitarea celor două federaţii către ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Fostul purtător de cuvânt al ministerului, Mirabela Amarandei, a declarat, joi, că fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru a semnat contractul colectiv de muncă, iar reprezentanţii sindicatelor au câte un exemplar din acest document de 30 de pagini. 

Precizarea a venit după ce, miercuri, secretarul de stat Liviu Pop a spus că anul acesta depunerea dosarelor pentru gradaţiile de merit ale profesorilor din învăţământul preuniversitar va fi amânată din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă la nivelul sistemului de învăţământ, care poate fi negociat abia după publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

"Se induce ideea că «fosta guvernare» a lăsat în aer contractul colectiv de muncă pe învăţământ preuniversitar şi, de aici, efectele. S-a vorbit ieri (miercuri, n.r.) în conferinţa de presă de la Ministerul Educaţiei că profesorii nu-şi vor putea depune dosarele pentru gradaţia de merit deoarece, pe lângă inexistenţa bugetului de stat pe 2017, nu ar exista contractul colectiv de muncă pe preuniversitar. O mică bombă cu efect întârziat, cu alte cuvinte, care afectează zeci de mii de profesori din ţară, potenţiali candidaţi la gradaţia de merit. 1 cu 1 fac 2, tot aşa cum adevărul este acela că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat contractul colectiv de muncă, la mijlocul lunii decembrie 2016, cu cei doi lideri de sindicat, Simion Hancescu şi Marius Nistor", a scris Amarandei, într-o postare pe Facebook.

Documentul a fost semnat în urma discuţiilor strict tehnice purtate de direcţiile buget-finanţe, preuniversitar, resurse umane, juridic din minister, cu reprezentanţii celor două sindicate, a precizat Amarandei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.