Fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru a semnat contractul colectiv de muncă, iar reprezentanţii sindicatelor au câte un exemplar din acest document de 30 de pagini, a declarat, joi, Mirabela Amarandei, fostul purtător de cuvânt al ministerului. Precizarea vine după ce, miercuri, secretarul de stat Liviu Pop a spus că anul acesta depunerea dosarelor pentru gradaţiile de merit ale profesorilor din învăţământul preuniversitar va fi amânată din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă la nivelul sistemului de învăţământ, care poate fi negociat abia după publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se induce ideea că «fosta guvernare»a lăsat în aer contractul colectiv de muncă pe învăţământ preuniversitar şi, de aici, efectele. S-a vorbit ieri (miercuri, n.r.) în conferinţa de presă de la Ministerul Educaţiei că profesorii nu-şi vor putea depune dosarele pentru gradaţia de merit deoarece, pe lângă inexistenţa bugetului de stat pe 2017, nu ar exista contractul colectiv de muncă pe preuniversitar. O mică bombă cu efect întârziat, cu alte cuvinte, care afectează zeci de mii de profesori din ţară, potenţiali candidaţi la gradaţia de merit. 1 cu 1 fac 2, tot aşa cum adevărul este acela că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat contractul colectiv de muncă, la mijlocul lunii decembrie 2016, cu cei doi lideri de sindicat, Simion Hăncescu şi Marius Nistor", spune Amarandei, într-o postare pe Facebook.

Documentul a fost semnat în urma discuţiilor strict tehnice purtate de direcţiile buget-finanţe, preuniversitar, resurse umane, juridic din minister, cu reprezentanţii celor două sindicate, precizează Amarandei.

Ea adaugă că o ultimă întâlnire, cea de dialog social, a avut loc între secretarul de stat Laurenţiu Vlad, cel care a coordonat comisia de negociere a contractului, şi liderii celor două sindicate.

"Spunea ieri (miercuri, n.r.) domnul secretar de stat Liviu Pop că va discuta cu sindicatele despre calendarul decalării depunerii şi evaluării dosarelor pentru gradaţia de merit. Aceiaşi colegi lideri de sindicat i-ar fi putut spune (dacă nu au făcut-o deja) că ministrul Educaţiei (Mircea Dumitru, n.r.)  a semnat contractul colectiv de muncă, cu atât mai mult cu cât se află în posesia lor câte un exemplar din document. Tot ei i-ar fi putut spune că, la iniţiativa lor, au fost demarate discuţiile pe contractul colectiv de muncă şi că reprezentaţii sindicatelor au participat, în noiembrie-decembrie 2016, la 2-3 întâlniri tehnice pe subiect", mai spune Amarandei, care a ataşat şi o copie a contractului.  

Documentul are 30 de pagini şi a fost scanat în 15 decembrie la Cabinet, după semnarea lui, precizează fostul purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

"Acum întreb şi eu: unde este acest document? Pentru că, după semnarea contractului de ministrul Mircea Dumitru, departamentul juridic l-a luat pentru a-i da număr de înregistrare (după cum vedeţi, în varianta scanată el nu este înregistrat). Acesta trebuia apoi să fie înregistrat la Ministerul Muncii, după care, publicat în Monitorul Oficial. Acum, dacă documentul e la Muncă, mă gândesc că se poate vorbi cu doamna ministru să fie înregistrat la departamentul de specialitate, că doar ne interesează binele profesorilor, nu? Şi acel contract colectiv a fost negociat pur tehnic, între departamentele ministerului şi cele ale sindicatelor. Iar dacă e undeva pe la Monitor, iară se poate vorbi pentru publicarea contractului colectiv, că doar la Monitorul Oficial se lucrează şi noaptea, nu?", a adăugat fostul putător de cuvânt al ministerului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.