Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, vineri, că educaţia nu înseamnă violenţă şi condamnă comportamentul agresiv al cadrelor didactice. Cazul de la Satu Mare, unde o profesoară a atacat cu spray lacrimogen doi copii de 6 şi 7 ani ”arată, încă o dată, problemele mari cu care se confruntă sistemul de educaţie”, spun sindicaliştii care cer evaluări psihologice periodice, realizate profesionist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ reprezintă interesele a peste 130 de mii de angajaţi din sistemul de educaţie, dar niciodată nu vom tolera comportamentul neadecvat sau, mai mult de atât, agresiv al cadrelor didactice. Educaţia nu înseamnă violenţă, iar şcoala nu este un teren de luptă! Acesta este mesajul pe care trebuie să îl înţeleagă, în egală măsură şi cadrele didactice, dar şi elevii şi părinţii”, au transmis, vineri, sindicaliştii.

Potrivit acestora, cazul de la Satu Mare, unde o profesoară a atacat cu spray lacrimogen doi copii de 6 şi 7 ani ”arată, încă o dată, problemele mari cu care se confruntă sistemul de educaţie”.

”Evaluările psihologice trebuie realizate periodic şi într-un mod profesionist. Noi nu putem tolera un astfel de comportament venit mai ales din partea cadrelor didactice, care poate traumatiza copiii. Considerăm că astfel de persoane nu ar trebui să lucreze în sistemul de învăţământ, iar în cazul în care se întâmplă, să fie luate măsuri imediate, atât din partea conducerilor şcolilor, dar şi din partea organelor abilitate”, au mai transmis sindicalişii.

Simion Hancescu, preşedinte FSLI, consideră că ”şcoala trebuie să fie un spaţiu al educaţiei, al dezvoltării emoţionale şi intelectuale, nu al violenţei, al vandalismului sau al discriminărilor de orice gen”. 

”Nu tolerăm comportamentul agresiv al unei persoane a cărei menire este să îi îndrume pe copii. Ceea ce a făcut învăţătoarea din Satu Mare este de condamnat. Nu are nicio justificare în faţa unor copii de 6 şi de 7 ani; are legătură cu incapacitatea de a-şi face meseria, iar pentru acest motiv, acest cadru didactic trebuie sancţionat şi chiar eliminat din sistemul de educaţie. În şcoli avem nevoie de profesionişti, de oameni dedicaţi acestei nobile meserii, oameni care cultivă binele, nu oameni care fac rău. Întotdeauna la un comportament agresiv, se va răspunde cu unul agresiv. Este un adevăr faptul că ne confruntăm şi cu situaţii în care victime ale agresiunilor făptuite de elevi sau părinţi sunt cadrele didactice, dar răspunsul în faţa acestor situaţii nu îl reprezintă tot un comportament violent, în care angajaţii din sistem ajung să îi rănească pe elevi. Cele două cazuri, de la Satu Mare şi Giurgiu, petrecute la distanţă de o zi, ne arată cât de mari sunt carenţele în sistemul de învăţământ românesc şi că avem nevoie de măsuri prin care nici elevii şi nici cadrele didactice să nu mai fie victime ale violenţei din şcoli. Şcoala trebuie să redevină locul în care se face doar educaţie!", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.   

O învăţătoare în vârstă de 43 de ani din Satu Mare a fost reţinută pentru 24 de ore, după ce a pulverizat spray lacrimogen către doi copii, de 6 ani şi de 7 ani, în timpul orei de curs, ea spunând anchetatorilor că cei doi elevi deranjau ora de curs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.