Federaţia Sanitas anunţă că, după mai multe luni de negocieri, Guvernul a rezolvat printr-o ordonanţă de urgenţă problema finanţării creşterilor salariale prevăzute de OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019. "S-a depăşit astfel vidul legislativ creat de legiuitor, vid care a constrâns managerii unităţilor sanitare să ia măsuri extreme de tăiere sau reducere a unor componente salariale ale angajaţilor şi /sau să reducă din cheltuielile aferente materialelor sanitare şi îngrijirii pacienţilor", spun sindicaliştii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După seria întâlnirilor reprezentanţilor Federaţiei Sanitas cu cei ai ministerelor şi instituţiilor abilitate să ia decizii cu caracter financiar în domeniul sănătăţii publice de stat astăzi, 23 mai 2019, Guvernul a rezolvat printr-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Sănătăţii problema finanţării creşterilor salariale prevăzute de OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Sanitas.

Conform sursei citate, s-a depăşit astfel vidul legislativ creat de legiuitor, vid care a constrâns managerii unităţilor sanitare să ia măsuri extreme de tăiere sau reducere a unor componente salariale ale angajaţilor şi /sau să reducă din cheltuielile aferente materialelor sanitare şi îngrijirii pacienţilor.

"Deşi vine cu întârziere, salutăm totuşi decizia Guvernului de a finanţa creşterile salariale şi avem speranţa că unităţile sanitare vor putea astfel să deblocheze sume importante de bani care prin redistribuire să poată readuce echilibrul financiar în sistem", spun reprezentanţii Sanitas.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din 19 februarie a decis înaintarea către Guvern şi celelalte instituţii de resort a unui document care cuprinde 7 revendicări fără soluţionarea cărora sistemul public de sănătate va intra curând în colaps.

De atunci, Federaţia Sanitas a încercat să atragă atenţia guvernanţilor şi a factorilor de decizie locali asupra tuturor inechităţilor şi lacunelor legislative din sistemul de salarizare şi cel de finanţare a unităţilor sanitare.

"La întâlnirile din ultimele două luni, care au avut loc sub coordonarea directă a Cancelariei primului-ministru, ne-am concentrat pe rezolvarea celor mai imperative şi urgente solicitări ale organizaţiilor Sanitas afiliate la Federaţie şi anume: asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi reluarea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate. Activităţi sanitar veterinare, fără a omite, la niciuna din şedinţele de lucru amintite, vreuna din celelalte solicitări ale membrilor noştri", arată sursa citată.

Având în vedere că acum finanţarea creşterilor salariale este legiferată, de săptămâna viitoare Sanitas se va concentra pe finalizarea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă, în regim de urgenţă, cu păstrarea clauzelor favorabile angajaţilor, existente în vechiul contract.

"De asemenea, vom solicita în continuare stabilirea unui calendar al şedinţelor lucrative la nivel guvernamental, cu termene rezonabile pentru soluţionarea tuturor revendicărilor Sanitas aflate încă în negociere", mai spun sindicaliştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.