Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) atrage atenţia, într-o scrisoare deschisă trimisă preşedintelui Iohannis, dar şi preşedintelui Senatului, asupra cifrelor îngrijorătoare privind situaţia copiilor români, solicitându-le să sprijine iniţiativa legislativă privind înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului, ca mecanism independent de monitorizare, document care este în Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FONPC semnalează faptul că numărul copiilor scade îngrijorător în România, la 1 ianuarie 2016, fiind înregistraţi 3.976.500, în scădere cu 23.400 faţă de anul anterior, iar mai mult de jumătate dintre ei trăiesc în sărăcie, ceea ce face ca doar unul din trei copii dezavantajaţi să termine şcoala generală.

Alte cifre referitoare la copiii din România arată că 57.279 sunt în sistemul de protecţie specială, peste 44.000 de vârsta învăţământului primar şi peste 48.000 care ar trebui să fie în învăţământul gimnazial sunt, de fapt, în afara sistemului de educaţie, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi alţi 2.700 de copii cu handicap accentuat cu vârste între şapte şi 10 ani, doi copii, în medie, sunt victime ale unei forme de abuz în fiecare oră, iar aproape 15.000 au fost condamnaţi.

FONPC, care reuneşte 87 de organizaţii active în domeniul protecţiei şi bunăstării copilului, atrage atenţia asupra importanţei Avocatului Copilului în România ca instituţie care să fie o garanţie a protecţiei efective a drepturilor copiilor.

Scrisoarea deschisă este trimisă în contextul în care unele instituţii centrale sau comisii parlamentare consideră că instituţia Avocatului Copilului ar restrânge neconstituţional atribuţiile Avocatului Poporului, invocând ca nejustificată crearea acestei instituţii şi că, prin crearea sa, Avocatul Copilului ar pune mai presus drepturile copilului faţă de drepturile altor persoane sau categorii. 

FONPC aminteşte însă că articolul 3, alineatul 1 din Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului stipulează că “în toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.”

“În acest context, vă cerem să sprijiniţi înfiinţarea în România a instituţiei Avocatul Copilului, care să asigure un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi care să apere interesul superior al copilului, uneori chiar de abuzurile statului. Propunerea legislativă de înfiinţare a instituţiei Avocatului Copilului ca autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, care veghează la respectarea drepturilor copilului definite în Constituţia României, Convenţia cu privire la drepturile copilului şi alte prevederi legale, se află în Senatul României”, se arată în documentul transmis preşedintelui României şi preşedintelui Senatului.

FONPC susţine că instituţia de tip Avocatul Copilului are atribuţii şi misiuni ce exced aria de competenţe pe care le are în prezent un adjunct al Avocatului Poporului, astfel că în prezent, în România, nu se poate vorbi încă de o structură corespunzătoare în totalitate funcţiei de monitorizare a drepturilor copilului şi protejării copilului împotriva violenţei, a neglijării, a abuzului şi a exploatării, precum şi împotriva excluziunii sociale şi a discriminării.

În plus, Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a recomandat României să înfiinţeze acest mecanism care să asigure monitorizarea reală a respectării drepturilor copilului.

“Comitetul îşi manifestă preocuparea cu privire la faptul că Avocatul Poporului nu îndeplineşte criteriile stabilite în Principiile de la Paris şi notează că existenţa acestei instituţii nu este foarte cunoscută. Prin urmare, aceasta primeşte un număr redus de plângeri legate de copii, număr aflat în scădere în comparaţie cu totalul plângerilor depuse. Comitetul notează cu o oarecare preocupare respingerea de către Parlament a unui proiect de act normativ prin care se dorea înfiinţarea instituţiei Avocatului Copilului.  (…) Comitetul recomandă ca statul parte, în concordanţă cu recomandările anterioare, să realizeze în continuare eforturi pentru înfiinţarea unei instituţii independente a Avocatului Copilului”, se arată în recomandările făcute României.

De altfel, şi raportorul ONU Philip Alston a susţinut în raportul făcut în urma vizitei în România, în 2015, că este nevoie de o instituţie de tipul Comisarului pentru Copii, care să aibă un mandat clar şi puterea de a proteja drepturile copiilor, dar în acelaşi timp şi resursele adecvate pentru a promova şi proteja drepturile copilului, precum şi independenţă.

La nivel european, Avocatul Copilului sau Comisarul pentru Drepturile copilului sunt instituţii identice, cu denumiri diferite de la o ţară la alta.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil militează de mai bine de 10 ani pentru înfiinţarea acestei instituţii.

“Credem cu putere că existenţa unui mecanism independent de monitorizare a drepturilor copilului va garanta respectarea drepturilor tuturor copiilor şi îi va proteja de abuzuri de toate tipurile”, precizează FONPC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.